Napokon otkriveno kako tačno meso povećava rizik od bolesti srca - i koliko maksimalno smete da ga pojedete tokom nedelje
Ukoliko vam je na meniju često baš crveno meso, onda bi trebalo da se pripazite. Naučnici su otkrili da ona izaziva razne bolesti, a evo i koje.
Najnovija studija sa Klivlednskog instituta je dokazala da ljudi koji jedu previše crvenog mesa u svom organizmu imjau povećanje hemikalija i toksina, što izaziva kardiovaskularna oboljenja, a ona dovode do srčanog i moždanog udara, pa i smrti.
Vođa istraživanja, dr Stenli Hajzen kaže da je najopasnija hemikalija koju unosimo putem crvenog mesa trimeitlamin N-oksid, koji uništava naše krvne sudove polako ali sigurno. Trimeitlamin N-oksid dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka koji zakrčuju krvotok, a to je veoma opasno. Dodaje da je dokazano da vegetarijanci i vegani imaju mnogo manji nivo ove hemikalije u krvi, što je navelo istraživače da se pozabave mesnim namirnicama i da ih detaljno istraže.
Tokom studije se pokazalo da ljudi koji jedu učestalo crveno meso imaju veći rizik da obole i od dijabetesa.
- Dovoljno je da u toku dana pojedete jedan hot-dog ili dva parčeta govedine i vi povećavate šansu da obolite od kardiovaskularnih bolesti za 19 odsto, a da obolite od dijabetesa za čak 51 odsto - kaže Den Nodi, endokrinolog u bolnici u Irvinu. On dodaje kako bi trebalo potpuno zabraniti mesnu dijetu i ukazati ljudima na rizik da obole od opasnih boelsti koje sa sobom nose smrt.
Bezbedna količina crvenog mesa, odnosno ona količina koju uopšte smete da pojedete na nedeljnom nivou je od 300 do 600 grama.
Govedina je glavni izvor zasićenih masti koje zapušavaju krvne sudove, jer ih organizam jako teško vari, pa ostaju nataložene u krvi.
Svetska zdravstvena organizacija je proglasila crveno meso potencijalno karcinogenom namirnicom i upozorila javnost da je važno da radukuju unos ovakve hrane i da redovno idu na kontrole. Neke studije su povezale hranjenje crvenim mesom sa rakom pankreasa i rakom prostate.
Problem je što ljudi pripremaju ovu namirnicu na potpuno nezdrave načine, najčešće prženjem, a to je dokazano kancerogeno.
Još jedna studija je dokazala da srveno meso sadrži visok nivo ugljendioksida i da je jako opasno unositi ovaj gas u organizam, a pogotovo putem hrane, jer to truje celo naše telo putem krvotoka.
Zbog svega ovoga, naučnici smatraju da bi bilo najbolje da unosite više voće i povrća, a manje žitarica i mesa. Ali ako se i odlučite za crveno meso, neka to bude manja porcija koja uključuje barenje ove namirnice.
VIDEO: Ramzana Kadirova poslužili mesom i to na nožu. Koliko li ga on pojede na nedeljnom nivou?
(Telegraf.rs / nbcnews.com)