5 različitih vrsti grejpa i šta sve trebate da znate o njima

Hladno vreme je idealno za konzumiranje grejpfruta

Postoji više različitih vrsta grejpa koje se razlikuju po boji kore, "mesa", ali i ukusu.

U zavisnosti od toga šta želite od ovog voća, bilo da smršate ili samo lepo izgledate, treba te da pravite razliku između ovih 5 vrsti grejpa koje su različitog mineralnog i vitaminskog sastava.

“Belo zlato”

Ova sorta grejpa je nešto između pomela i belog grejpa, sa svetlo zelenom do žutom korom, tankom opnom između kore i mesa koje je veoma slatko tako da se gorčina jedva oseti.

Crveni grejp

Navodno, što je meso crvenije to je ukus slađi, ali izgleda da je crveni grejp najjednostavnijeg ukusa i obično je najviše gorak. Boja dolazi od likopena koji predstavlja antioksidant koji se bori protiv raka i odličan je kod mršavljenja.

Roze

Najšireg spektra ukusa, sa blagom slatkoćom koja ga čini najpogodnijim za sokove. On se nalazi između crvenog i belog grejpa.

Pomelo

Kažu da je grejpfrut zapravo hibrid nastao ukrštanjem pomela i pomorandže, pa pomelo smatramo ocem grejpa. Pomelo je velik, limunasto žute kore, sa crvršćim mesom i gorčinom. Veoma je lak za ljuštenje i odličan je za salate.

Beli

Sa blago žutom korom, bez bilo kakve primese roze ili crvene, ova sorta j eidealna za kuhinjske majstorije jer ima slatko-gorki intenzivan i veoma izbalansiran ukus i aromu.

(Telegraf.rs/bonappetit.com)