Baš svi prave ovu grešku kad spremaju jaja, a ona čini da se naglo gojite
Jaja tokom kuvanja ili prženja mogu da smanje sadržaj vitamina A za oko 17-20 odsto, a količinu određenih antioksidanata za 6-18 odsto
Jaja su jedna od najzdravijih namirnica koje možete pojesti za doručak. Ona su veliki izvor proteina i bogata su vitaminima i mineralima poput vitamina B12, B2, A, B5 i selena, koji su potrebni za održavanje optimalne funkcije metabolizma. Ali, jaja su dobra za vas samo kada su pravilno spremljena. Većina ljudi čini ovu uobičajenu grešku prilikom pripreme obroka od jaja, a to utiče na naglo gojenje.
Jesen se po njemu poznaje! 5 razloga zbog kojih treba da navalite na pečeno kestenje
Najveća greška koju činite dok spremate jaja je što ih spremate na visokoj temperaturi!
Bilo da volite rovita, dobro pržena ili tvrdo kuvana jaja, trebalo bi da smanjite temperaturu kada ih pravite. Studije pokazuju da spremanje jaja na visokoj temperaturi smanjuje neke od njihovih zdravih, hranljivih sastojaka i minerala.
Sajt "Healthline" napominje da je jedna studija pokazala da jaja tokom kuvanja ili prženja mogu da smanje sadržaj vitamina A za oko 17-20 odsto, dok je druga studija otkrila da su uobičajene metode kuvanja, uključujući mikrotalasnu, kuvanje i prženje, smanjile količinu određenih antioksidanata za 6-18 odsto.
Korišćenje visoke temperature može da poveća količinu oksidovanog holesterola koji jaja sadrže, naročito kada pržite jaja. Iako konzunmiranje jaja nije povezano sa povećanim rizikom od srčanih bolesti kod zdravih ljudi, može biti razlog za zabrinutost za neke ljude jer su oksidovani holesterol i oksisteroli u krvi povezani sa povećanim rizikom od srčanih bolesti.
Stručnjaci predlažu da jajima dodate zdravo povrće i da tako u svoje obroke unesete više vitamina, hranljivih materija i minerala. A najvažnija stvar je da jaja spremate na umerenoj temperaturi.
VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj SPORT vodi u BOLESTI
(Telegraf.rs / Izvor: shefinds.com)