Prave haos u stomaku: Ove namirnice nikako nemojte jesti zajedno
Nije tačno da kafa pomaže kpod mamurluka, a ni da marmeladu treba mazati na vruć hleb
Ujutro tost s marmeladom, uveče sočni burger s ledenim pivom - zvuči slasno, ali nije ni čudo što vas muči varenje. Ono što zvuči slasno, može biti štetno za naše telo.
To da postoje neke namirnice koje ni u kom slučaju ne treba kombinovati, jer im se ukusi ne slažu je jasna stvar. Ali, neke koje se po ukusima slažu, svojom kombinacijom mogu napraviti pravu havariju u organizmu.
Ove namirnice nikad nemojte jesti zajedno
1. Salata i bezmasni dresing
Ova kombinacija zvuči malo kalorijski, ali i sprečava telo da iskoristi vredne vitamine iz salate. Mnogim namirnicama trebaju masnoću da telo može "da izvuče" i iskoristi vitamine iz njih.
2. Beli hleb i marmelada
Za mnoge je klasičan doručak i dobar početak dana hleb s marmeladom. Međutim, ta kombinacija spada među one koje treba izbegavati. Jednostavni ugljeni hidrati koji se nalaze i u marmeladi i hlebu će naglo lansirati šećer u krvi, pa ih onda u isto toliko brzo strmoglaviti. Posledice? Napad gladi i umora. Alternativa za beli hleb je integralni - duže će vas zasititi.
3. Hambururger i pivo
Na prvi pogled, savršena kombinacija. Međutim, to nije tako. Telo najpre razgrađuje alkohol, a potom masnoće, pa masnoće direktno završe u bokovima ili na trbuhu. A spora i mukotrpna probava s kojim se telo pritom bori nije ni baš neki prijatan osećaj. Alternativa za pivo je čaša vode.
4. Alkohol i kofein
Mnogi veruju da kafa (ili neki drugi napitak koji sadrži kofein) pomaže kod mamurluka. To nije tačno! Kofein ublažava sedativno delovanje alkohola, ali pogoršava rad mozga. Uz kofein ćete se osećati manje pijano nego što jeste,što nije dobro, posebno ako treba da vozite automobil. Bolje je popiti vodu ili čaj.
5. Crni čaj i mleko
Ono što je za Engleze obavezno, za telo je kombinacija koja nema nikakvih dobrih zdravstvenih dejstava. Naprotiv, mleko smanjuje protivupalno delovanje crnog čaja. Mlečne belančevine vezuu za sebe antioksidanse i tako sprečavaju njihovu apsorpciju. Kofein iz čaja sprečava apsorpciju kalcijuma. Bolje je staviti malo limunovog soka u ča, da bi telo bolje iskoristilo antioksidanse.
6. Paradajz i krastavac
Ove namirnice su omiljene u salatama, ali ih bolje ne konzumirajte zajedno. Istraživanja su pokazala da kombinacija te sve vrste povrća može poremetiti biohemijske reakcije u telu. Što može dovesti do toga da se te namirnice ne probave do kraja.
(Telegraf.rs / Izvor: miss7.24sata.hr)