Jesen se po njemu poznaje! 5 razloga zbog kojih treba da navalite na pečeno kestenje
Osim što je kestenje ukusno i što vam služi kao prva asocijacija na jesen, ono je jako zdravo i lekovito
Ovo orašasto voće pretežno raste u južnom delu Evrope i na Sredozemlju, a u pojedinim zapisima se navodi da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali. Osim lepog ukusa, kesten, je jako zdrav i ima brojne prednosti u odnosu na ostalo voće, ne sadrži gluten pa se od njegovog brašna mogu praviti brojna jela što posebno pogoduje osobama osetljivim na gluten.
Nikad brže, nikad lakše! Evo kako da očistite jastuke u jednom potezu
5 razloga zašto češće treba da jedete kesten:
1. Namirnica koja zasićuje
U 100 grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa se iz tog razloga ovi plodovi nazivaju namirnicom visoke energetske vrednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, odnosno povećava se količina belančevina i ugljenih hidrata u plodu.
2. Namirnica za režim ishrane bez glutena
Više od četrdeset odsto kestena čini skrob, zbog čega je pogodan za pripremu pirea, supa, i drugih slatkih i slanih jela. S obzirom na to da sadrži gluten, preporučuje se osobama koji boluju od celijakije ili izbegavaju gluten u svojoj ishrani.
3. Namirnica koja podstiče rad creva
Kestenje je odličan izvor vlakana koja smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi, ali i podstiču rad creva, odnosno bolju i redovniju stolicu.
4. Namirnica koja čuva bubrege i srce
Kesten je bogat kalijumom i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, ali i bubrežnim bolesnicima. Osim toga, sadrži značajnu količinu vitamina A, B i C, kao i mangana, kalcijuma, hlora, gvožđa i magnezijuma.
5. Namirnica koja jača imunitet i kosti
Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad nerava i ojačava imunitet. Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom voću.
(Telegraf.rs)