Kečap i paradajz sos smanjuju rizik od raka stomaka
Pojedine namirnice mogu da vam pomognu da sprečite pojavu raka
Nova istraživanja su pokazala da kuvani paradajz sos, uključujući i kečap, može da zaštiti vaše telo od pojave raka.
Simptomi raka prostate: Kosa može da vam otkrije ovaj ključni znak upozorenja
Naučnici su proučavali crveno voće i otkrili su da kuvani sos od paradajza povećava nivo zdravih bakterija prisutnih u crevima. Sos je posedno dobar jer je paradajz ima mnogo bolje efekte probiotika kada je skuvan nego kada ga jedemo sirov.
Naučnici sa španskog Univerziteta Politeknika iz Valensije posmatrali su efekte varenja na antioksidante koji pomažu da se naše telo zaštiti, a prisutni su u paradajz sosu.
Dokazano je da je kuvani sos od paradajza bolji od svežeg paradajza jer kuvanje čuva hemikaliju koje se zove likopen i koja pojačava efekat probiotika i pospešuje rast zdravih bakterija u crevima.
U istraživanju su naučnici ispitivali efekat ektrakta iz paradajza na rak želuca. Rezultati su pokazali usporeni rast ćelija raka i njihovu smanjenu sposobnost da se šire i dovodi do smrti ćelija. Potrebno je još istraživanja kako bi se utvrdilo na koji način može da se zaustavi i smanji razvoj raka stomaka uz pomoć ishrane.
VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj SPORT vodi u BOLESTI
(Telegraf.rs/mirror.co.uk)