Pojeli ste previše soli, a smučilo vam se da pijete vodu? Ova 3 trika će vam pomoći da se rešite nadutosti

Čak i kada se napijete vode osećaj žeđi ne nestaje, samo što ste nakon velike količine vode mnogo naduti

Ako ste za večeru pojeli picu koja je bila slana ili nešto drugo što je bilo jako slano, verovatno vam se pije mnogo vode. Ali, čak i kada se napijete vode osećaj žeđi ne nestaje, samo što ste nakon velike količine vode mnogo naduti.

San svake domaćice: Princes krofne iz tiganja su apsolutni hit, a spremaju se očas posla (VIDEO)

Preteran unos soli, odnosno natrijuma iz soli i nedovoljan unos kalijuma su jedan od glavnih krivaca za osećaj nadutosti i "zadržavanje vode" u području trbuha i ekstremiteta. Izbegavanje soli u ishrani je prvi korak u borbi protiv nadutosti, ali taj zadatak nije nimalo lak. Naime, so koja je prirodno prisutna u hrani kao i ona koju dodajete tokojm kuvanja čini tek mali deo vašeg sveukupnog unosa.

So je mineral sastavljen od dva elementa natrijuma i hlora. Iako je hlor zastupljeniji, natrijum je taj koji zahteva pažnju, jer je čvrsto povezan sa zadržavanjem vode u telu, što se u praksi pokazuje željom za povećanim količinama vode nakon slanih jela.

- Ako se često unose veće količine soli, bubrezi postaju preopterećeni pa telo zadržava vodu i to je razlog zbog kog se osećate naduto i natečeno. Zbog zadržavanja natrijuma se povećava volumen krvi u telu, što otežava rad srca i tokom vremena može dovesti do visokog krvnog pritiska, srčanog i moždanog udara. Predoziranje sa solju se najčešće događa ako osoba konzumira konzerviranu hranu ili jede u restoranima. - objašnjava Brajli Horton, nutricionista.

Ovo su njena tri saveta šta da radite kada preterujete sa unosom soli:

Pijte velike količine vode - voda će vam pomoći u odstranjivanju soli iz bubrega i pomoći da ostanete hhidrirani

Vežbajte - znojenjem možete izlučiti određene količine soli, ali pri pazite da unosite dovoljno vode

Pojedite bananu - kalijum doprinosi neutralizaciji natrijuma. Namirnice poput banana, belog pasulja, zelenog lisnatog povrća i krompira su  izvor kalijuma

(Telegraf.rs / Izvor: zdravakrava.24sata.hr)