Koliko tačno treba da jedete hleba svaki dan da biste živeli duže?
Ako smanjujete ugljene hidrate iz ishrane, pažljivo razmislite čime ćete da ih zamenite jer vam dužina života zavisi baš od toga
Kada je reč o ugljenim hidratima, čiji je najpoznatiji predstavnik hleb, vaša najbolja strategija ishrane može biti ona koja je ujedno i najstarija: umerenost. Nova studija objavljena u magazinu "The Lancet Public Health", tvrdi da ljudi koji dobijaju pola dnevnih kalorija od ugljenih hidrata kao što je hleb, imaju manji rizik od rane smrti.
Studija tvrdi da osobe koje unose prave ugljene hidrate žive duže od onih čija se ishrana zasniva na smanjenom broju ugljenih hidrata ili onih koji uopšte ne jedu ugljene hidrate. Istraživači su procenili da ljudi koji jedu umerenu količinu ugljenih hidrata, u dobi od 50 godina, imaju očekivani životni vek od oko 83 godine, za razliku od onih koji jedu mnogo ugljenih hidrata čiji je očekivani životni vek 82 godine, ili onih koji ne jedu ugljene hidrate čiji je očekivani životni vek 79 godina.
Tokom studije, istraživači su analizirali podatke od skoro 15.500 odraslih osoba. Svi učesnici su odgovorili na detaljan upitnik o ishrani na početku studije, a zatim na još jedan, šest godina kasnije. Oni su davali i informacije o svom demografskom poreklu, obrazovanju, nivoima prihoda, statusu pušenja, navikama vežbanja i istoriji bolesti. Istraživači su učesnike pratili skoro 25 godina.
Posle prilagođavanja faktora životnog stila, istraživači su se usredsredili na vezu između unosa ugljenih hidrata i mortaliteta. Oni su otkrili da je rizik od smrtnosti bio veći kod onih koji su bili na gornjoj ili donjoj granici unosa ugljenih hidrata, odnosno kod onih koji su konzumirali više od 70 ili manje od 40 odsto svojih ukupnih dnevnih kalorija preko ugljenih hidrata. Učesnici koji su konzumirali između 50 i 55 odsto ukupnih dnevnih kalorija preko ugljenih hidrata su živeli znatno duže.
Ovi nalazi su potkrepljeni pregledom postojećih studija o unosu ugljenih hidrata, u koje je uključeno više od 432.000 ljudi.
Prema ovom istraživanju postoji nekoliko mogućih objašnjenja zašto osobe koje umereno jedu ugljene hidrate žive duže. Oni na visokom kraju skale koji unose velike količine rafinisanih ugljenih hidrata, nemaju potrebne nutritivne vrednosti i mogu imati posledice po kilažu i zdravlje. Oni na niskom kraju skale, ne jedu mnogo ugljenih hidrata, ali umesto toga jedu mnogo mesa i mlečnih proizvoda, što može povećati rizik od srčanih bolesti.
Ljudi koji se nalaze na sredini skale imaju veću ravnotežu.
Istraživači imaju i jedan savet: Ako smanjujete ugljene hidrate iz ishrane, pažljivo razmislite čime ćete da ih zamenite.
Novo istraživanje i brojne prethodne studije pokazuju da ljudi koji menjaju ugljene hidrate za biljne proteine i masti, kao što su pasulj, orasi i semenke, mogu imati manji rizik od smrti od onih koji menjaju ugljene hidrate sa belančevinama i mastima životinjskog porekla. Slična asocijacija povezuje rizik od srčanih oboljenja. Ovi efekti ukazuju na to da je moguće održati zdravu ishranu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, ali "izvor hrane značajno menja povezanost između unosa ugljenih hidrata i mortaliteta".
Sve u svemu, istraživanja sugerišu da unos ugljenih hidrata, u umerenim količinama, verovatno neće promeniti vaše dugoročno zdravlje. Međutim, ako se odlučite za smanjivanje ugljenih hidrata, bilo zbog gubitka kilaže ili zbog nečeg drugog, razmislite o proizvodima i proteinima koji su biljnog porekla.
(Telegraf.rs / Izvor: time.com)