Ako pijete vodu nakon obroka i slatkiša rizikujete da obolite od ove podmukle bolesti

Pojedina vrsta hrane povećava našu potrebu za vodom

Ukoliko pijete vodu kada jedete krofne, povećavate šećer u vašoj krvi značajno iznad one doze koja se smatra zdravom.

Konačno rešavamo misteriju: Da li je uopšte dobro jesti banane za doručak?

Istraživači su alanizirali nivo šećera u krvi kod ljudi koji su jeli krofne sa džemom sa i bez vode. Oni koji su ispirali svoje grlo od šećera, imali su veću količinu istog u krvi od ljudi koji su uisto vreme jeli krofne bez vode.

Šećer u krvi podiže se svaki put nakon jela, ali kada se nivo podigne značajno visoko može da dovede do gojaznosti i dijabetesa tipa 2. Eksperti kažu da voda pomaže telu da absorbuje glukozu i predlažu da pijete vodu pre ili posle jela kako biste minimizirali efekat šećera. Ovo istraživanje je podrazumevalo jedenje krofni, ali može da se primeni i na druge namirnice.

Visoki nivo šećera u krvi može da učini da telo nije u mogućnosti da se izbori da reguliše nivo šećera u krvi i to može da dovede do dijabetesa. Savetuje se da izbegavamo unošenje tečnosti dok jedemo kako bi se izbegao ovakav efekat šećera na naš organizam.

Istraživači ukazuju na to da internetom kolaju saveti da treba piti vodu tokom i malo nakon obroka, a zapravo je najzdravije popiti vodu pre obroka. Ukoliko imate neki od oblika dijabetesa, posavetujte se sa vašim lekarom šta je najbolje za vaše zdravlje i ne zaboravite da redovno kontrolišete nivo šećera u krvi.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)