Ove namirnice mogu da spreče nastanak raka creva, a većina nas ih izbegava
Pojedino povrće može da smanji upalu i rizik od raka creva
Ukoliko jedete povrće kao što je kelj, kupus i brokoli možete da sprečite nastanak raka creva u kasnijim godinama života.
Ako su vam ove namirnice gorke - imate duplo veću opasnost da dobijete rak
Istraživači sa Fransis Krik instituta u Londonu otkrili su da neke hemikalije koje ovo povrće proizvodi može da smanji zapaljenje abdomena i creva, ali i da smanji šanse za rak creva. Ove namirnice naročito su važne za indol-3-karbinol (I3C). Njega telo proizvodi kada se ove namirnice vare.
Eksperiment je sproveden nad miševima čije su utrobe od stem ćelija. Otkriveno je je da I3C deluje odlično u borbi protiv upale i raka creva jer aktivira protein koji se zove aril hidrokarbon receptor. Rezultati koje su primetili kod miševa, istraživače su naveli na zaključak da konzumiranjem pojedinih namirnica možemo umnogome da smanjimo šanse za nastanak raka.
- Kada smo videli efekat ishrane na upalu stomaka i rak creva bili smo veoma iznenađeni. Mi često smatramo da je uzrok raka creva zapadnjački način ishrane koja je bogata mastima i ima manje povrća, rekao je doktor Gita Stokindžer vođa istraživanja sprovedenog na institutu.
Ovi rezultati su dobra vest, jer kada ne možemo da promenimo uticaj genetike koja povećava rizik od raka, onda bar možemo da ih uz adekvatnu ishranu smanjimo tako što ćemo našu ishranu obogatiti povrćem. Potrebna su dalja istraživanja kako bi se uočile promene na ljudskim organima i potvrdila mogućnost uticaja na poboljšanje zdravlja ljudi.
VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj sport vodi u BOLESTI
(Telegraf.rs/independent.co.uk)