Iako ste na dijeti smete da jedete sir - ova vrsta može posebno da vam pomogne da smršate

Sir je jedna od namirnica koju konzumiramo kada tražimo "utehu" u hrani

Bilo da jedemo sir isečen na komadiće, otopljen preko parčeta pice ili u sendviču, sir je jedna od namirnica za koju neopravdano mislimo da goji.

Zaboravite na ovo voće ako želite da smršate

Jedva čekamo dan kada možemo da malo zgrešimo u dijeti i da pojedemo parče pice sa kačkavaljem ili da dodamo malo fete u salatu. Ukoliko ste na keto dijeti, verovatno slobodno konzumirate mlečne proizvode sa visokim procentom masti. Ali ukoliko se služite dobrim starim brojanjem kalorija, onda vam je sir strogo zabranjen.

Nutricionisti su objasnili koji to sir možemo da jedemo dok smo na dijeti bez bojazni da će se to negativno odraziti na našu liniju, već naprotiv pomoći nam da lakše dođemo do željene linije. Iako je bogat kalorijama kao retko koja namirnica, uz normalnu porciju može da bude savršen dodatak našem jelu iako smo na dijeti.

Bri

Ovaj sir se preporučuje zbog vitamina B6 i B12 koji pomažu u podizanju energije. Plus, ima bogat ukus i kremaste je strukture, pa će vam trebati malo više vremena da ga pojedete i tako se nećete prejesti ovog sira.

Švapski sir

Odličan je za sve one koji žele da smršaju jer je bogat proteinima i ima malo kalorija. Jedna porcija od pola šolje švapskog sira ima 90 kalorija i 12 grama proteina, a samo 5 grama ugljenih hidrata.

Feta

Napravljen je od ovčjeg mleka ili od kombinacije kozjeg i ovčjeg mleka pa se zbog toga lako vari kod ljudi koji nisu tolerantni na laktozu. Ima vitamin B i to riboflavon koji povećava energiju i ubrzava metabolizam.

Kozji sir

Manje je bogat mastima i kalorijama i ima blag ukus. Mnogi ljudi koji nisu tolerantni na kravlje mleko koriste ovaj sir jer ima manje laktoze i A1 kazein. Odličan je za organizam jer se bori protiv upala, a neki od kozjih sireva imaju probiotik.

Parmezan

Najbolji sir za sve one koji su na dijeti, a  ne mogu da se suzdrže, jeste parmezan. On ima samo 20 kalorija i 1,5 grama masti u jednoj kašiki parmezana. Ima vitamin A i kalcijum, dok je zbog njegovog malo jačeg ukusa potrebna zaista mala količina sira kako biste vaš obrok učinili ukusnijim.

Vlaknasti sir

Neki od kačkavalja imaju ovakvu strukturu i to uglavnom oni suvlji i malo stariji. Uz pomoć ovog sira lako ćete odrediti porciju koju želite da pojedete bez da preterate.

(Telegraf.rs/popsugar.com)