Evo koliko koraka dnevno trebate da napravite da biste smršali

Sve više trenera i lekara preporučuje da što više hodate u toku dana

Bilo da pratite vaše korake uz pomoć fitnes sata ili imate aplikaciju na telefonu morate da znate koliko koraka vam je potrebno da bi vaše hodanje dalo rezultat i dovelo do gubitka kilograma.

9 ubedljivo najboljih trikova kako da zauvek skinete uporno salo sa butina

Većina poslova kojima se bavimo danas zahteva od nas da sedimo po osam sati bez da se malo krećemo. Hodanje i praćenje broja koraka može da dovede do smanjenja rizika po zdravlje i može da vam pomogne da izgubite dosadne kilograme. Međutim, koliko je koraka za to potrebno mali broj nas zna.

Centar za kontrolu bolesti i prevenciju ukazuje na štetno dejstvo sedenja i neaktivnog života i preporučuje 150 minuta blage fizičke aktivnosti nedeljno ili 75 minuta nedeljno intenzivnog vežbanja. To znači da 5 dana u nedelji trebate da budete aktivni po poloa sata. Za dodatne benefite po zdravlje predlažu da imate 150 minuta nedeljno intenzivnu fizičku aktivnost ili 300 minuta blage aktivnosti.

Lični trener Laura Arndt kaže da za 30 minuta umerenog hoda njeni klijenti naprave od 3 do 5 hiljada koraka u zavisnosti od njihove brzine. Cilj je da se napravi još 5.000 koraka kroz druge aktivnosti u toku dana. Ona kaže da njeni klijenti imaju za cilj da naprave 10.000 koraka, ali drugi ističu da je to nerealni cilj za većinu.

- Koliko brzo hodate igra najveću ulogu u sagorevanju kalorija. Veoma sporih 10.000 koraka možda neće biti dovoljno da smršate. Ukoliko hodate veoma brzo i manje od 10.000 koraka može da da odlične rezultate, rekao je hirurg doktor Greg Kai Niši.

Čak i brzo hodanje sa 10.000 koraka dnevno nije dovoljno da smršate tek tako. Trening snage je takođe veoma bitan kako biste ubrzali vaš metabolizam, sagoreli kalorije i smršali tokom ove aktivnosti. Razlog tome je taj što više mišića znači i više sagorenih kalorija, zbog čega se savetuje da se bavite treningom snage dva puta nedeljno.

Pored hodanja i treninga potrebno je da povedete računa o vašoj ishrani. Dok hodate 6 do 10 hiljada koraka, vodite računa da se zdravo hranite i da ne unosite previše kalorija. Potrudite se da se svakog dana na vašem tanjiru nađe voće i povrće, cela zrna žitarica, proteini i zdrave masti kako biste izdržali fizičke aktivnosti kojima planirate da se bavite.

(Telegraf.rs/www.popsugar.com)