Zaboravite na gluten, ovo bi mogao da bude krivac za sve vaše zdravstvene probleme
Taman kada pomislite da ste naučili sve o ishrani koja prija vašem stomaku i zdravlju - pojavi se nešto novo
Ugledni kargiolog doktor Stiven R. Gundri u novoj knjizi “Paradoks biljaka”želi da sve upozna sa lektinima koji po njegovim rečima uzrokuju hemijska oštećenja u organizmu i otkriva da su ljudi često u zabludi jer misle da je za njihove tegobe kriva netolerancija na gluten.
10 simptoma koji govore da morate da prestanete da jedete hleb - a za koje sigurno niste nikad čuli
Iza digestivnih problema možda stoje upravo lektini. To su proteini koje biljke koriste kako bi se zaštitile jer ne žele sve biljke da budu pojedene. Kada ih neka životin ja pojede, ona se razboli i zbog toga se više ne vraća toj hrani, a ista situacija je i sa ljudima. On ističe da lektini čine da se životinje osećaju tužno i depresivno.
To se ne osnosi na svo voće i povrće jer neke sorte nemaju nimalo lektina. Neke biljke žele da budu pojedene i da se seme izbaci iz naših creva uz đubrivo koje je poželjno za dalje rasejavanje biljke.
Zrnevlje, sočivo i velebilje ima lektine u izobilju. Najmanje ga ima u zelenišu, bundevi, tikvi, karfiolu, slatkom krompiru, citrusima, bobicama i jabukama. Hrana bogata lektinima dovodi do upale, koja uzrokuje srčane bolesti, demenciju, Parkinsonovu bolest i artritis.
- Imao sam dosta pacijenata kojima je bila zakazana operacija kolena ili kuka i nakon što su prestali da jedu lektine oni su otkazali operaciju, rekao je doktor.
Doktor Gundri objašnjava da je gluten jedna vrsta lektina, ali pošto ih ima i u drugim namirnicama izbacivanjem glutena iz ishrane ne rešava se u potpunosti problem koji imamo.
- Mnogi ljudi koji imaju problem sa digestivnim traktom misle da je gluten taj kojiim pravi probleme, a obično nije tako, objasnio je.
Neki ljudi su svakako netolerantni na gluten, a najbolji način da saznate o čemu se radi jeste da izbacite svu hranu koja ima lektine i kasnije počnete da uvodite jednu po jednu namirnicu koja ima lektine, ali nema gluten. Posle pauze uzmite paradajz ili papriku da vidite hoće li se simptomi vratiti. Ukoliko se vrate, onda problem prave lektini.
Doktor priznaje da je jako teško izbeći lektine. Kako neke namirnice imaju više lektina od drugih, njegov savet je da se držimo one koja ima nizak nivo lektina. Dodaje da je gluten najmanji problem. Za početak zamenite smeđi pirinač belim, iako vam ovo deluje kao paradoks.
Hrana koja nema lektina su morski plodovi, meso i jaja. Ipak postoji mnogo opcija koje možete da iskoristite kako bi vam ishrana bila raznovrsna. Najvažnije je da pratite kako vaše telo reaguje na promenu. Ukoliko jedete hranu bez lektina i nakon toga ste naduti ili vam je muka, tableta za želudac nije najbolje rešenje. Odlična stvar je ta što možete opred svih navedenih namirnica da jedete i avokado.
(Telegraf.rs/http://wellandgood.com)