Elektronske cigarete mogu trajno da oštete krvne sudove - evo koji ukusi su najopasniji

Tečnost koja se koristi za elektronske cigarete može da bude veoma opasna po vaše zdravlje

Tečnost koja se koristi za dopunu elektronskih cigareta može da ošteti krvne sudove podjednako kao i srčana bolest, a kako naučnici navode elektronske cigarete nisu toliko bolje od duvana.

Pitali su žene ko im je više seksi: Muškarci koji puše prave, ili veštačke cigarete?

Hemikalije koje se koriste za ukus kod elektronskih cigareta, kao što je cimet, jagoda i banana, mogu da izazovu zapaljenje u arterijama, venama i srcu. One izazivaju da telo reaguje na način sličan onim kod simptoma srčane bolesti, kao što su infarkt ili šlog. Sve hemikalije testirane od strane naučnika na Univerzitetu Boston uništavale su ćelije krvnih sudova, ali mentol, karanfilić, vanila, cimet i drugi ukusi proizvode čak i gore reakcije.

Mentol i karanfilić uzrokuju štetu sličnu onoj koju lekari viđaju kod ljudi koji puše tradicionalne cigarete. Šteta nastaje kada ukusi smanjuju kiseonik u krvnim sudovima, zbog čega se oni skupljaju i zapušavaju, a smanjuje se njihova sposobnost da se šire kada ima više krvi. To dovodi do povišenog krvnog pritiska.

- Rezultati do kojih smo došli ukazuju da ovi dodaci za ukus imaju ozbiljne posledice po zdravlje. Aditivi za ukus su otrovni za krvne sudove i imaju efekte koje izazivaju i obične cigarete. Povećanje zapaljenja i gubitak kiseonika su prva stvar koja vodi do kardiovaskularne bolesti kao što su infarkt i šlog pa se smatraju uzrocima srčanih oboljenja, rekla je doktorka Džesika Feterman.

Popularnost elektronskih cigareta drastično je porasla od kako su se pojavile 2003. godine, a popularne su i među bivšim pušačima i novim pušačima koji najčešće koriste nargile. One su označene kao bezbednije od duvanskih cigareta. Postoji oko 7.000 različitih ukusa na tržištu. Doktorka Feterman ukazala je na to da su opsledice korišćenja duvana poznate, a da su sva štetna dejstva elektronskih cigareta još uvek nepoznanica.

Svi testirani ukusi su izazvali oštećenja, ali su oni sa ukusom cimeta, karanfilića, jagode, banane i osvežavajući ukusi izazvali oštećenja čak i pri minimalnoj koncentraciji. Naučnici nisu napravili test unutar tela ispitanika već na ćelijama izdvojenim za eksperiment, pa još uvek nije poznato koja količina ovih hemikalija izaziva oštećenja unutar tela.

U eksperimentu su korišćene ektrahovane ćelije iz srca i krvnih sudova koje su uzete od nepušača, ljudi koji ne koriste elektronske cigarete i od nepušača. Kada su ćelije uzete od nepušača i tretirane tečnošću za elektronske cigarete, pretrpele su ista oštećenja kao i one tretirane duvanom. Istraživanje je objavljeno u žurnalu "Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology" koji izdaje Američka asocijacija za srce.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)