Dobro pazite da se ne otrujete! Koliko dugo smete da jedete jaja posle Uskrsa?

Kuvana jaja imaju znatno kraći rok nego sveža i nikako se ne smeju držati kao ukras na stolu

Stručnjaci upozoravaju da kuvana jaja imaju znatno kraći rok neko sveža - osnovno pravilo je da bi jaja nakon kuvanja trebalo držati u frižideru, a ne u korpi na stolu.

Postoji i naučni dokaz da majka i ćerka imaju neraskidivu vezu

Koliko dugo nakon Uskrsa Vam se jaja povlače po stolu i služe kao glavni ukras? Teško je proceniti koliko bi jaja trebalo skuvati za Uskrs, ali u većini slučajeva, ostaci od praznika ostaju daleko duže nego što bi trebalo.

5 načina kako da držite hroničnu upalu pod kontrolom

Naime, stručnjaci upozoravaju da kuvana jaja imaju znatno kraći rok neko sveža. Osnovno pravilo je da bi jaja nakon kuvanja trebalo držati u frižideru, a ne u korpi na stolu, kako se kod nas često praktikuje.

Ukoliko se jaje ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, postaje podložno tlo za rast i razmnožavanje bakterija.

Kao rezultat toga, javljaju se trovanja. Procesom kuvanja, sa jajeta se skida zaštitni sloj koji obavija ljusku koja inače čuva jaja. Bez njega, jaje postaje "ranjivo" i izloženo vazduhu, temperaturi i bakterijama.

Svake godine nakon Uskrsa se u američkim bonicama pojavi bar dvostruko više pacijenata sa simptomima gastroenteritisa, poznatijeg kao "trovanje želudca". Simptomi mogu varirati - od blage neugodnosti, nadutosti, promenama u probavi pa sve do jakih mučnina, povraćanja i dijareje.

Dakle ukoliko držite jaja na sobnoj temperaturi - pojedite ih isti ili najkasnije naredni dan, dok u frižideru, jaja su bezbedna za jelo i do šest dana.

(Telegraf.rs / D.V)