SUPERTRIPER: Muškarac oboleo od polne bolesti za koju nema leka

Javno zdravstvo u Engleskoj kaže da je to prvi svetski slučaj ove bolesti koja je potpuno otporna na antibiotike

Jedan muškarac u Velikoj Britaniji je potvrdio da je dobio super snažnu gonoreju sa čvrstom strukturom koja se opire lečenju, to je prvi slučaj na svetu koji se odupire glavnom antibiotičkom tretmanu. Javno zdravstvo Engleske (PHE) je izjavilo da pacijent ima redovnog ženskog partnera u Velikoj Britaniji, ali je infekciju dobio od seksualnog odnosa sa ženom u jugoistočnoj Aziji.

6 svakodnevnih situacija u kojima možete da doživite srčani udar

Ovaj čovek je posetio zdravstvenu ustanovu za lečenje gonoreje početkom 2018. godine. Pokušaji da se izleči od seksualno prenosive infekcije uz preporučeni tretman - kombinaciju antibiotika azitromicin i ceftriakson - nisu uspeli.

Lek koji baš svi imamo kod kuće može da eliminiše Alchajmerovu bolest - tvrde lekari

- Istražujemo slučaj čoveka koji ima gonoreju koju je zadobio u inostranstvu, a bolest je veoma otporna na preporučenu terapiju prvog reda. - rekla je doktor  Gvenda Hjudžes, šef odeljenja za STI od strane SPE-a.

- Ovo je prvi put da je slučaj pokazao otpor visokog nivoa na oba leka, ali i na većinu drugih često korišćenih antibiotika. - kaže doktor Hjudžes.

Analiza slučaja za PHE beleži da je to "prvi globalni izveštaj" infekcije koja se odupire svim antibioticima. Ako se ne leči, gonoreja može dovesti do neplodnosti i poznato je da izaziva simptome kao što je neuobičajeno pražnjenje iz polnog organa i upale.

Strah od gonoreje otporne na antibiotike se širi Velikom Britanijom, a to je podstaklo zdravstvene radnike da traže seksualne partnere ovog čoveka u pokušaju da suzbiju širenje infekcije. Žena iz Velike Britanije koja mu je bila stalna partnerka je testirana i negativna je na infekciju, navodi se u izveštaju PHE.

- PHE aktivno prati i deluje na širenju otpornosti gonoreje na antibiotike i potencijalno neuspele tretmane, a uveden je i unapređeni nadzor kako bi se odmah identifikovali i upravljali otpornim sintetičkim infekcijama kako bi se pomoglo smanjenju daljeg širenja ifekcije. - kaže doktor Hjudžes.

(Telegraf.rs / theguardian.com)