Sok od ovog jeftinog povrća može da ublaži stres i tegobe kod čireva

Kupus se jede još od davnina i smatra se jednom od najstarijih namirnica

Kupus se uzgaja još od davnina, o njemu su pisali grčki i rimski pisci, a njegova lekovita dejstva i sposobnost u lečenju nekih bolesti su višestruka.

Rekli su joj da će umreti ako zatrudni, ceo život prima trasfuzije krvi, ako prestane može da umre! Danas izgleda ovako i ima dvoje dece (FOTO)

Ne zna se od koje biljke današnji kupus vodi poreklo, ali se smatra da je nastao od jedne od osam divljih vrsta koje su rasle na severnoj obali Sredozemlja. Rimljani su ga koristili za dobro varenje pa su ga jeli pre ručka kako bi smanjili uticaj alkohola i poboljšali probavu. Koristili su ga za ublažavanje melanholije, kao oblog za rane i različite udarce. On simboliše dobit, korist i dobro stanje, ali je i simbol tvrdoglavosti.

Kada je reč o kupusu on može da se jede kao salata, kao kuvano jelo ili sok. Svaki od ovih oblika ima svoje prednosti, a ne smemo da zaboravimo ni kiseli kupus i crveni kupus koji je najzdraviji od svih varijanti kupusa jer sadrži najviše vitamina C.

Ono što je najvažnije jeste njegovo blagotvorno dejstvo na zdravlje, pa se tako sok od kupusa preporučuje ljudima koji imaju čir na želucu, ali i onima koji su izloženi stresu.

- Napravite sok od kupusa, ali samo od kupusa. Dovoljno je da u blender stavite jednu šoljicu kupusa i napravite sok koji ćete popiti odmah pošto ga napravite. Jedna šoljica vam je sasvim dovoljna kako biste se uspešno izborili sa stresom, a odličan je i kod čira, rekla je za Telegraf.rs nutricionistkinja Milka Raićević.

Za lečenje je uz odgovarajuću terapiju potrebno 3 do 4 nedelje, a ukoliko je reč o većem čiru ili čiru koji krvari, trebaće malo više vremena. Vraćanje bolesti ne može da se izbegne, ali svaki put kada se vrati treba primeniti ovu kuru. Uvek koristite sveži sok, a ne onaj koji je odstojao neko vreme. Grejanjem soka i pasterizovanjem gube se njegova blagotvorna dejstva i zato odmah po spremanju sok sipajte u stakleni sud i odmah ga koristite.

Pri usitnjavanju ili ceđenju soka od kupusa imajte na umu da morate obavezno da dodate malo vode. Ovaj sok nije hrana pa ne treba biti na postu, već pored soka treba jesti konkretne obroke. Ako vam se stomak izduje zbog kupusa, onda ga pijte na prazan stomak ujutru. Posle ručka i večere popijte šoljicu prirodnog čaja, pa onda sat vremena nakon toga popijte sok od kupusa.

Kupus je odličan kod suzbijanja stresa i umanjuje posledice koje on ostavlja po organizam jer je bogat vitaminima i mineralima, a ima i odlično blagotvorno dejstvo na digestivni trakt. Ukoliko želite zdravu užinu između obroka, napravite malu salatu od crvenog kupusa ili popijte šoljicu soka. Ukoliko se negde udarite ili vam se javi otok ili bubuljica, samo stavite obloge od listova kupusa i sve će brzo da bude izlečeno.

Pre nego probate lečenje kupusom obavezno se posavetujte sa lekarom koji je upoznat sa vašim zdravstvenim stanjem.

(M.K.)