Da je pre 50 godina prihvaćena ova ideja - žene bi porađala posebna mašina, a bebe bi izletale pravo u mrežu

Tehnike porađanja evoluirale su tokom godina, ali još uvek se sećamo nekih bizarnih pomagala koja su korišćena

Jedan od načina porađanja podrazumevao je upotrebu posebne centrifuge koju su 1965. godine patentirali Džordž i Šarlot Blonski iz Njujorka.

Mesec njenog porođaja može da otkrije da li će žena patiti od bolesti koja užasava sve majke

Ovaj rotirajući aparat okretao bi majku i bebu centrifugalnom silom kako bi zamenio majčin napor i uštedeo joj snagu prilikom napinjanja kod porođaja. Izumitelji su podsetili da je tokom porođaja neophodno da bebu majka velikim naporima izgura iz materice.

-Kod primitivnih ljudi, žene su imale dobro razvijene mišiće koji su im omogućavali da dobro izdrže trudnoću i imale su sve što im je bilo neophodno za normalan i brzi porođaj. To nije slučaj sa modernim ženama koje su civilizovane i nemaju dobro razvijene mišiće o kojima smo govorili, napisali su izumitelji.

U slučaju primene ovog aparata, majka se položi na krevet i dobro pričvrsti, a između nogu joj se stavlja posebna mreža koja će uhvatiti bebu kada ona ispadne iz materice. Majka i beba se okreću velikom brzinom kako bi sila gravitacije učinila svoje i izvukla lakše bebu iz materice. Kada beba upadne u mrežu, aparat se zaustavlja. U slučaju da ovo ne "upali" tu je i ručna kočnica.

Njihov izum je jako skup i komplikovan, a mreža koja je predviđena da se koristi kako bi uhvatila bebu dovodi se takođe u pitanje. Blonskijevi, koji nemaju decu, oduvek su voleli decu. Na ideju su došli kada su bili u poseti zoo vrtu i videli slona koji se vrti u mestu. Čuvar im je, skroz pogrešno, rekao da to slonovi rade pre nego se porode.

Blonskijevi su posthumno dobili Nobelovu nagradu za inženjering 1999. godine, a njihov rad je inspirisao i operu "Uređaj Blonski" koja je imala premijeru 2013. godine.

(M.Krstić/m.krstic@telegraf.rs)