Evo koliko sarma zaista sme da stoji u frižideru pre nego što se pokvari i postane opasna

Evo kako da vam omiljeno praznično jelo ne napravi pakao od života

Zima i novogodišnji praznici su nezamislivi bez sarme. Međutim, nemojte mislite da jednom napravljene sarme možete da jedene narednih nedelju dana samo zato što ste ih stavili u zamrzivač.

Ima li razlike između hrvatske i srpske sarme? Ovaj recept kaže da ima i da je tajna u jednom sastojku!

Kao i druga hrana, i sarme imaju svoj rok trajanja pre nego što se pokvare.

Dakle, koliko dugo sarme mogu da ostanu sveže?

Odgovor na ovo pitanje prvenstveno zavisi od toga gde ih držite - ali jedna stvar je veoma važna, morate ih staviti u frižider maksimum dva sata nakon što ste ih napravili.

Kako biste im produžili životni vek, nemojte ih stavljati u frižider u šerpi u kojoj ste ih spremili, već ih prebacite u vakumske posude ili dobro zamotajte u aluminijumsku foliju.

Ako ih čuvate na pravilan način, sarme mogu da ostanu sveže 3 do 4 dana.

U slučaju da ne planirate da ih sve pojedete za ovo vreme, dobro rešenje predstavlja zamrzivač u kom mogu da ostanu sveže 3 do 4 meseca.

Trovanje ponekada može biti veoma opasno ako primetite sledeće simptome, odmah zovite doktora:

- Često povraćanje i nemogućnost zadržavanja vode

- Krv u stolici

- Proliv koji traje više od 3 dana

- Izuzetan bol ili grčevi u stomaku

- Temperatura viša od 38 stepeni Celzijusa

(Telegraf.rs)