Napokon otkriveno od kog sve mesa možemo da dobijemo rak - a koje je bezbedno

Konzumiranje mesa je već decenijama povezano sa rakom, a istraživači su sada napokon otkrili i zašto

Naučnici sa Univerziteta u Nevadi identifikovali su gen kod određenih životinja - uključujući krave i neke vrste ribe - koji ih povezuje sa dobijanjem raka.

Kod riba koje imaju ovaj gen, on je pronađen u malim količinama u mesu, a u velikim u kavijaru koji se pravi do njihovih jajašaca.

Ovaj gen, nazvan CMAH, može da dovede do stvaranja određenih vrsta šećera u životinjama. Taj šećer potom aktivira upalne procese kada jedemo crveno meso.

Rak je trebalo da ga ubije za svega nekoliko nedelja, ali zahvaljujući ovoj dijeti živ je već godinama

Te upale potom povećavaju rizik za stvaranje tumora i kardiovaskularnih bolesti.

Ranija istraživanja povezivala su ovaj opasan šećer sa dobijanjem raka, ali najnoviji izveštaj objavljen u žurnalu Genomska biologija i evolucija, je prvi koji je identifikovao životinje sa CMAH genom koje takođe imaju ovaj šećer.

Istraživači se nadaju da će njihovo otkriće pomoći drugima da dodatano prošire njihove rezultate i otkriju koje još sve životinje sadrže ovaj opasan šećer.

Ako se brinete za svoje zdravlje, najbolje bi bilo da pređete na piletinu i ćuretinu jer oni ne sadrže ove šećere.

(Telegraf.rs)