Ako ližete fil sa mutilica miksera, možete da imate problem sa ovom upornom bakterijom
Nema deteta koje nije bar jednom olizalo fil koji ste umutili mikserom. To uopšte nije naivno, naprotiv, može da bude veoma opasno
Agencija za standarde prehrambenih proizvoda (FSA) iz Velike Britanije upozorila je da se od sirovog brašna može dobiti bakterija E.coli (Escherichia Coli) koja prouzrokuje povraćanje i proliv, a može dovesti i do zastoja rada bubrega.
Trovanje hranom ima svoj "rok trajanja" - evo koliko je potrebno vremena, pa da opet budete kao novi
Njihovo upozorenje usledilo je nakon više slučajeva zaraženih E.coli koji su tu bakteriju uneli u telo verojatno nakon pripreme gotovih mešavina za kolače, odnosno lizanja sirove smese i na taj način omogućili bakteriji da uđe u telo. Kažu da su testiranjem ustanovili kako je zaraza krenula iz jednog mlina u SAD-u.
Kako nema vesti da je kontaminirano brašno stiglo u Europu, opreza nikad nije dosta.
Inače, osim zbog sirovog brašna, smese za kolače ne biste smeli da ližete i zbog sirovih jaja od kojih ponekad preti zaraza, na primer, salmonelom. Termičkom obradom te bakterije se uništavaju.
- Ne savetujemo vam da jedete sirovo brašno ili proizvode koji ga sadrže jer postoji rizik da su kontaminirani. Adekvatna termička obrada osigurava da se svaka štetna bakterija ubije - reklii su u Agenciji.
Zbog toga se za vreme praznika i priprema raznih đakonija suzdržavajte od lizanja mutilica miksera nakon pripreme kolača. To se takođe odnosi i na posudu u kojoj ste pravili tu smesa. Posebno oprezni budite kada su deca u pitanju, jer ona to obožavaju da rade.
(Telegraf.rs)