Način na koji žvaćete hranu može da vas ugoji - evo gde pravite grešku

Možda zvuči čudno, ali način na koji jedete može negativno da se odrazi na vašu liniju

Za gojazost nije odgovorna samo vrsta hrane, već i način na koji tu hranu unosite u organizam.

PRAVA ISTINA O ŠEĆERU U VOĆU: Da li od njega zaista možemo da se ugojimo?

Lekarka rešava veliku žensku brigu: Da li PILULE ZA KONTRACEPCIJU mogu da vas ugoje?

Ako i vi spadate u grupu onih koji brzo jedu, rizikujete da dobijete kilograme viška, dijabetes i probleme sa kardiovaskularnim sistemom.

Novo istraživanje na temu navika u ishrani ukazuje na to da je sporije uzimanje hrane daleko bolje od onog na brzinu.

Hranu je potrebno temeljno sažvakati pre gutanja, jer sam proces varenja počinje u ustima.

Naučnici u Japanu odabrali su 642 muškarca i 441 ženu, s prosečnom starošću od 51 godinom, koji jedu sporo, normalno i brzo.

U periodu od pet godina otkrili su da je 11,6% onih koji su brzo jeli razvio metabolički sindrom, u poređenju sa 6,5% onih koji su normalno jeli i samo 3% sonih koji su sporo jeli.

Metabolički sindrom je stanje koje karakteriše niz simptoma vezanih za dijabetes i bolesti srca, uključujući gojaznost abdomena, visok nivo šećera u krvi i visok krvni pritisak.

Vođa istraživnja Dr Takaiuki Lamaji, sa Univerziteta u Hirošimi, u Japanu, rekao je:

"Ako sporo jedete to može biti presudno za promenu načina života, a samim tim i sprečavanje metaboličkog sindroma. Kad ljudi brzo jedu,ne rade ništa korisno za svoje telo, verovatno će se na taj način prejesti."

U međuvremenu, prethodna studija pokazala je da ukoliko jedete u pokretu, povećavate šansu da dobijete veći obim struka. Isto važi i za jedenje stojeći. Ali ukoliko sedite, manje su šanse da preterate sa hranom.

(Telegraf.rs)