Trovanje hranom ima svoj "rok trajanja" - evo koliko je potrebno vremena, pa da opet budete kao novi

Osobe koje su imale tu nesreću da prođu kroz ovaj, nimalo prijatan osećaj, jedino što su poželele da znaju je koliko će to iscrpljujuće stanje trajati

Nije nimalo prijatan osećaj kada prolazite kroz sve ono što trovanje hranom nosi sa sobom. Jediino što želite da znate u tom trenutku je koliko će trajati.

Samo trovanje hranom nastaje kada konzuzmirate kontaminiranu hranu i u zavisnosti od toga koja je bakterija pronađena, ovaj neprijatan osećaj ima svoj "rok trajanja".

Ove su bakterije koje su najčešći uzročnici trovanja:

Salmonela

Ova bakterija se često nalaze u sirovom ili neobrađenom mesu, sirovim jajima, mleku i drugim mlečnim proizvodima.

Period inkubacije je obično između 12 i 72 sata.

Simptomi obično traju oko četiri do sedam dana, a to su: proliv, groznica i trbušni grčevi.

Listerija

Ona se može naći u nedo­voljno termički obrađenoj hrani koja potiče od bolesnih životinja ili je zagađena njihovim izme­tom, kao što su mleko, mlečni i mesni delikatesni proizvodi, riblje, živinsko i goveđe mesokao i u povrću.

Period inkubacije traje od 2 do 6 nedelja. Veoma je opasna u trudnoći, pa bi trebalo biti oprezan kada je izbor hrane u pitanju.

Simptomi: Povišena temperatura, mialgije -bolovi u mišićima i digestivni poremećaji.

Ešerihija koli

Nalazi se u digestivnim traktu mnogih životinja i ljudi. Većina slučajeva se javlja nakon konzumiranja goveđeg mesa naročito hamburgera ili u nepasterizovanom mleku.

Period inkubacije traje od 1 do 8 dan.

Simptomi obično traju nekoliko dana, do dve nedelje, a to su: malaksalost, drhtavica i povišena temperatura

Klostridijum perfringens

Do trovanja ovom bakterijom obično dolazi konzumiranjem zagađenog mesa .

Period inkubacije je između 8 i 22 sata.

Simptomi: dijareja i stomačni grčevi koji traju oko 12 sati.

Većini ljudi koji su imali trovanje hranom nije potreban nikakav poseban tretman.

Odmaranje uz dosta tečnosti, da bi se sprečila dehidratacija je najčešći način koji se primenjuje u ovakvim situacijama.Hrana treba da bude lagana i da se uzima u malim količinama, ali tek kada budete spremni za to.

Kada počnete da se osećate bolje, možete se hraniti uobičajeno.

(Telegraf.rs)