Čaj od ovog voća možete kupiti u svim prodavnicama za smešne pare, a ima više vitamina od limuna i pomorandže zajedno

Jesen nam donosi mnogo zdravih plodova od kojih možemo spremati razne poslastice za zimum, a jedan od najzdravijih je šipurak

Šipurak sadrži mnogo više vitamina C od limuna, paprike i pomorandže zajedno, a idealan je za pripremu čaja, pekmeza, sirupa, likera i sličnih đakonija.

7 razloga zbog kojih biste trebali da jedete semenke grožđa

8 JESENJIH namirnica koje mogu da se kupe na pijaci, a tope kilograme kao lude

Naučnici otkrili: JEFTIN VITAMIN dostupan u svakoj prodavnici može da UBIJE rak

Ono što nam je potrebno kako bismo sve ovo spremili jesu crveni sitni plodovi koji rastu u velikim grmovima na obodima šuma. Pored već pomenutog vitamina C, šipurak je bogat i vitaminima P, B12, B2, B1, K, A kao i karotenom koji podstiču prirodnu otpornost organizma i utiču na imunitet.

Koristi se za lečenje različitih oboljena, a redovnom upotrebom čaja obezbedićete svom organizmu neophodnu količinu vitamina C i time sprečiti jesenje i zimske prehlade i grip. Ovo je najjeftiniji i najbolji način da svoj organizam ojačate i učinite ga otpornim na prehladu unošenjem askorbinske kiseline. Odličan je i u skidanju povišene temperature.

Najteže je napraviti marmeladu i džem od šipurka jer je on iznutra pun semenki i bodljikavih dlačica. On može da pomogne u snižavanjuu krvnog pritiska, reguliše varenje zbog velike količine vlakana, a pektin vezuje otpadne materije u crevima. Direktno utiče na nivo holesterola, a punikalagini pogoduju zdravlju srca i krvnih sudova. Kako biste ojačali svoj imunitet stručnjaci preporučuju konzumiranje 2,5 decilitra sveže ceđenog soka od šipurka svakog dana. On je jak antioksidant, čak jači od crnog vina i zelenog čaja.

Odličan je u prevenciji Alchajmerove bolesti, piše klix.ba, raznih vrsta kancera, srčanih bolesti, artritisa i mnogih oboljenja koja najčešće pogađaju starije osobe. Plodove je najbolje brati nakon prvog mraza jer tada omekšaju i pogodni su za obradu. Birajte uvek krupne i zdrave plodove jer je njih mnogo lakše osušiti nakon berbe.

(Telegraf.rs)