Zašto treba piti kravlje mleko?
Naučna istraživanja pokazala su da ljudi koji konzumiraju više mlečnih proizvoda imaju manju telesnu masu i manje masnoća u organizmu od onih koji mlečne proizvode konzumiraju u manjim količinama
Pretpostavlja se da mleko zahvaljujući visokom sadržaju proteina zadovoljava osećaj žeđi mnogo bolje od ostalih napitaka tako da ljudi koji piju mleko nakon toga jedu mnogo manje nego oni koji konzumiraju druge napitke.
Istovremeno, u samo jednoj šolji mleka nalazi se 30 odsto dnevnih potreba kalcijuma, minerala koji izgrađuje i održava kosti i zube jakima, a sam kalcijum esencijalan je za formiranje kostiju kod dece i tinejdžera i podjednako važan prilikom regeneracije koštanog tkiva koje se gubi starenjem. Takođe, konzumiranje jedne šolje mleka obezbeđuje 16 odsto dnevne doze proteina koji grade i regenerišu mišićno tkivo.
Naučnici su otkrili i da je vitamin D bitan ne samo za pravilnu apsorpciju kalcijuma, već i poboljšanje imuniteta, smanjenje rizika od pojave pojedinih vrsta kancera, dijabetesa, multiple skleroze i poboljšavanje krvnog pritiska.
Mleko obezbeđuje gotovo 43 odsto vitamina D koji unosimo ishranom, čineći ga glavnim izvorom istog, a danas su gotovo sva mleka koja se nalaze na tržištu obogaćena pomenutim vitaminom.
Nutricionisti sve češće naglašavaju važnost većeg unosa mleka u svakodnevnoj ishrani, a dnevna doza mleka koja se konzumira, isključivo zavisi od životne dobi i načina života. Deci školskog uzrasta kao i adolescentima preporučuje se konzumiranje najmanje pola litre na dan, dok je kod starijih osoba ta količina nešto manja.
(Telegraf.rs/ PR)