Ana je napustila posao da bi se posvetila promociji nepopularne ishrane: Zahvaljujući njoj, mnogi su doveli zdravlje u red, a ona lepo živi od toga (FOTO)

Zdrava hrana se ne zove tako bez razloga. Mislite o tome

Jedi da bi gubio kilograme. Jedi jaja sa slaninom za doručak da bi gubio kilograme. Jedi i pečenje, i gibanicu, masne sireve i čajnu kobasicu. Palačinke i mafine. Jedi ih za doručak da bi bio zdrav i mršavio. Kako? Vrlo lako.

DIJABETIČARI: Evo kako HRONO ISHRANA utiče na vaše telo!

Zaboravite na dijete u kojima ne jedete ništa, jer ćete od njih dobiti baš to - jedno veliko ništa. Ako ne verujete meni, poverujte Ani Ćubeli, nekadašnjoj novinarki i urednici, i ženi koja je često kuburila s kilogramima, ali koja je u jednom trenutku presekla.

Čula je za hrono ishranu, za sve ono dobro što ona donosi i rešila da proba. Nije znala da će joj hrono toliko promeniti život da će, čak, napustiti i posao.

- Dok sam radila u medijima, 24 sata sam bila u paklu i pod nezamislivim pritiskom. I čovek navikne da funcioniše tako, prihvati stanje kao normalno. A onda sam počela ozbiljnije da izučavam hrono i prve dve godine radila sam nekoliko poslova istovremeno. Posle toga, desile su se neverovatne stvari - priča Ana, a ja je posmatram i ne mogu da zamislim da je ikad imala problem s kilogramima.

Najzanimljivije stvari počele su se dešavati odjednom. Već tada, Ana je uspešno vodila svoj blog o hrono kuhinji, na kom je svakodnevno objavljivala recepte i davala savete kako da se uspešno pridržavate hrono ishrane.

- Odjednom sam samo dobila ponudu da osmislim hrono ponudu u jednom restoranu na Dorćolu, pa je stigao i mejl iz jedne od najvećih izdavačkih kuća. Rekli su da žele da izdaju moj kuvar. Okretala sam se oko sebe jer sam bila ubeđena da je u pitanju skrivena kamera. Ali, niko se nije šalio. Bili su vrlo ozbiljni - priseća se.

Shvatila je tada da kad oko onoga što volite počnu da se dešavaju tako velike stvari, onda se treba ka tome i usmeriti.

- Posle mnogo godina u novinarskoj branši, dala sam otkaz. Posvetila se blogu, restoranu, kuvaru, svemu onome što je išlo uz to. Nisam radila ništa manje nego ranije, naprotiv. Kao urednik, mogla sam sebi dati slobodan dan. Sada to ne mogu jer stalno moram da osmišljavam nove recepte i da se ozbiljno bavim poslom koji sam sama razvila i koji mi je postao način života - objašnjava Ana.

Ali, kako izgleda širiti znanja o hrono kuhinji u Srbiji, zemlji koja sve prihvata, osim različitosti?

- Meni se čini da smo nekako postali otvoreniji. Možda je i do interneta i društvenih mreža, na kojima vidite toliko ljudi koji su potpuno različiti od vas. A i do same hrono ishrane je. Zašto je ona sve popularnija u Srbiji? Pa zato što se jede sve: slanina, čvarci, jaja, meso, pečenje, moča, pihtije, sve ono što Srbi po prirodi stvari vole - kaže mi.

A pravila su jasna:

Doručak treba da bude najjači, zasnovan na mastima, jer istraživanja pokazuju da ukoliko čovek jede 700 kalorija ujutro, on će brže smršati.

Voće i slatkiši su rezervisani isključivo za popodne i za užinu, između ručka i večere. Za užinu se takođe konzumiraju crna čokolada i orašasti plodovi.

Za ručak se jedu proteini: kroz meso, riba i povrće.

Večera je lagana: riba, ili neko živinsko meso koje se brzo vari, i salatice.

Izmeđi svakog obroka treba da prođe pet sati.

- Ukoliko ste dobro doručkovali, ručali i užinali, taj poslednji obrok je simboličan. Toliko simboličan da ga neki ljudi čak i preskoče jer retko ko od nas može toliko da jede - objašnjava Ana.

Nažalost, ljudi i dalje iz pogrešnih razloga prelaze na hrono sistem.

- To uglavnom rade zbog gubitka kilograma, naročito ako čuju od nekoga kakvi neverovatni rezultati mogu da se postignu. Ali, kada posle nekog vremena dobiju rezultate iz laboratorije i vide da im se i zdravlje popravilo, da su se pritisak, šećer i holesterol vratili u normalu, e tek tad počinju za hrono da se intresuju i zbog zdravlja - priča Ana.

Tužno je što se na ovaj korak uglavnom odlučuju starije osobe, dok mlađi na ovaj režim ishrane prelaze samo da bi smršali i bili zgodniji. Stariji su već nekoliko puta lupili glavom o zid i nema im spasa ako nešto ne promene. A nema veće opomene od toga.

Malo je ljudi koji su se na promenu odlučili zbog kompletne priče: zdravlja i izgleda.

- Neki od najčešćih izgovora su da je hrono ishrana skupa, a nije, čak je i jeftinija. Jedna kesa čipsa košta koliko i materijal za gibanicu za šestočlanu porodicu. I ono što je bitno, kod ovakve ishrane nema brojanja kalorija.

Iako se i pekare trude da prate nove trendove, pa za svoje proizvode tvrde da su hrono, Ana nas upozorava na to.

- Varaju danas i lekari, a kamoli pekare. Čitajte sastojke i ako piše da proizvod ima margarin, belo brašno, sećer, kvasac, mleko u prahu, ne kupujte to. Ljudi pokušavaju da se snađu na sve načine, ali ja sam ta koja treba da razmišlja o sebi. Kao i svi vi - poručuje.

Kako ide vreme slava i mnogi to navode kao razlog zašto baš sad ne početi sa zdravom ishranom, Ana kaže da slava nije nikakva prepreka.

- Na svu sreću, naše slave imaju sve ono što se jede u hrono režimu. Za posne slave se sprema riba, a ona se jede za ručak i večeru, kad i idemo u goste. Na onim mrsnim slavama ima pečenje, koje samo iskombinujemo sa nekom salatom i to je to. Naravno, ne sa ruskom salatom - kaže mi Ana kroz osmeh i dodaje da, ipak, zaboravim na sitne kolače.

Nikome ne možemo izvršiti lobotomiju i naterati ga da na vreme počne misliti o svom zdravlju. Trebalo bi samo da svi postanemo svesni da imamo izbor. I da ljudsko telo nije kanta za otpatke u koju se baca otpad.

Zdrava hrana se ne zove tako bez razloga. Mislite o tome.

(J. S/j.stakic@telegraf.rs)