6 namirnica koje USPORAVAJU METABOLIZAM istog trenutka kada ih pojedete
Ponekad ni sami niste svesni u kojoj meri određene namirnice remete rad celokupnog organizma i dovode do povećanja kilograma, što kasnije prouzrokuje druge zdravstvene probleme
Novija istraživanja pokazuju da nisu sve kalorije jednake. Tako da 100 kalorija unetih u organizam preko nekog gaziranog pića i 100 kalorija koje sadrži brokoli, drugačije reaguju na naš organizam.
U crevima imate čak 15 kg otrova! Ovo je način da ih izbacite (RECEPT)
Prave se za 5 minuta, a skidaju salce sa stomaka još brže!
Ovo su namirnice koje negativno utiču na naš metabolizam
Gazirana pića-soda
Jedan od glavnih razloga zašto soda nije dobra je visok sadržaj zaslađivača, koji se nalazi u većini nezdrave, brze hrane i veoma je jefti i štetan.Utvrđeno je da ako konzumirate fruktozu u istim količinama kao i drugi šećer, to ima veoma štetne efekte na metabolizam.
Konzumiranje fruktoznog sirupa može prouzrokovati nešto što se zove "metabolički sindrom", što je u osnovi grupa faktora rizika za dijabetes, bolesti srca i moždani udar.
Margarin
Trans masti u margarinu imaju negativan uticaj na metabolizam jer mogu dovesti do rezistencije na insulin. To je situacija u kojoj telo ne može efikasno da koristi insulin.
Inače, insulin kao hormon se koristi u metabolizmu masti i ugljenih hidrata, a rezistencija na insulin dovodi do sporijeg metabolizma i povećanja telesne težine, naročito oko abdomena, jer naša tela lakše skladište masti.
Beli hleb
Belog hleba i drugih prostih ugljenih hidrata se lako "lepi", jer je vlakno, koje usporava varenje, uklonjeno tokom obrade. Telo ne mora da sagoreva nikakve dodatne kalorije da razgradilo beli hleb, samim tim i metabolizam je usporen. Dok je kod pšeničnog hleba koji ima visok sadržaj vlakana, potrebno da se metabolizam ubrza da bi došlo do razlaganja.
Industrijsko meso
Industrijsko meso šteti metabolizmu. Takvo meso sadrži veliki procenat antibiotika koji uništavaju dobre bakteriju u crevnom traktu, što je povezano sa povećanjem kilograma, jer utiče na način na koji organizam obrađuje hranu.
Neorganske jabuke
Organsko voće i povrće je skuplje iz više razloga. Jedna studija objavljena u časopisu za medicinsku toksikologiju pokazala je toksične efekte neorganskog voća i povrća, ono zaista dovodi do metaboličkih promena kod miševa, čime su oni dobili na težini. Ovo direktno govori o uticaju pesticida na povećanje kilograma, jer neorgansko povrće i voće ga sadrži u velikoj meri. Posebno smo ugroženi kada jedemo jabuke, jer je poznato da se jabuka najviše prska. I namirnice organskog porekla, dobro treba oprati pre konzumiranja.
(Telegraf.rs)