Za nekog hrana, a za nekog otpadak: Evo šta sve možete sa korom voća i povrća
Neko povrće može da se jede i sa korom, samo je bitno da je dobro operete. Na taj način ćete zadržati više hranljivih supstanci tog povrća
Većina ljudi redovno ljušti voće i povrće i koru baca u smeće. Na taj način prave veliku grešku, jer se upravo u tim delovima nalaze najhranljivije supstance. Bićete iznenađeni kada vidite šta zapravo odbacujete.
Čitavog života bacali ste KORU od lubenice u ĐUBRE, a niste imali pojma koliko je ona korisna!
Ovo povrće i voće možete iskoristiti u potpunosti:
Brokoli
Svaki delić ovog povrća može da se iskoristi. Brokoli su bogati beta karotenom i antioksidansima, kao i folatom, i veoma su ukusni.
Lišće šargarepe
Obično koristite šargarepu, a lišće bacete. Međutim, ne biste trebali to da radite, jer je ono sadrži mnogo puta veću količinu vitamina A od narandžastog dela. Možete da ga koristite za salatu.
Lubenica
Kora od lubenica može itekako da se iskoristi. Jednostavno je iseckajte, stavite u blender, dodajte sok od limuna i pomorandže i dobićete osvežavajuće piće. Možda niste znali, ali kora od lubenice je bogata vitaminom C i vitaminom B.
Krastavac
Dobro opran krastavac sa korom, može da se iseče za salatu, nema potrebe da ga ljuštite. Ukoliko ipak želite da oljuštite krastavac, koru nemojte bacati. Ona je bogata vitaminom K , koji je odličan za kosti. Koru možete iskoristiti i za lice kao masku.
Kora od pomorandže
U pomorandžinoj kori su pronađeni neverovatno hranljivoi sastojci. Pogotovo onaj beli deo, koji ima gorak ukus. on sadrzi herperidin, fitonutrient, koji smanjuje nivo holesterola u krvi, krvni pritisak, i upale. Samu koru možete koristiti za kolače, tako što ćete je izrendati u testo.
Spoljni listovi kupusa
Ove listove najčešće bacate, jer su najoštećeniji. možda nisu za jelo, ali za otoke i vene su odlične. Liske istucajte tučkom za meso, da bi pustile sok, stavite ih u friz i pred spavanje stavite na otok. Rezultati su zaista neverovatni.
(Telegraf.rs)