6 pravila o zdravoj hrani koja su prava besmislica

U mnogo toga ste spremni da poverujete, pogotovo kada je zdravlje i ishrana u pitanju

Mnogo je pravila o zdravoj ishrani, ali većina njih i nije baš tačna. Međutim današnji trend o zdravoj hrani je toliko uzeo maha da su ljudi skloni da poveruju da tako treba da se hrane, čime sebe dovode  u zabludu.

Zbog toga što ne jedu meso, vegetarijanci rizikuju da dobiju veoma opasnu bolest

Zvezde se kunu u ovu dijetu, a nisu ni svesne da je smrtonosna

Ovo su neka od pravila koja treba uzeti sa rezervom:

Ako  prekršite pravila o zdravoj ishrani imaćete problema s viškom kilograma

Potrebno je poprilično puno "loših kalorija" da biste se ugojili, tako da jedan kolač ili kockica čokolade ne predstavljaju kardinalnu grešku. Najbitnije je da ne preterujete, da ne biste trebali da ih se odreknete zauvek.

Veganski i vegetarijanski režim ishrane bolji su od drugih

Činjenica je da veganska i vegetarijanska ishrana mogu itekako biti zdrave, ako se pobrinete da svom organizmu osigurate sve one nutrijente koji su mu potrebni.

Ako ste odjednom odlučili da prestanete da jedete meso i mlečne proizvode ne znači da ćete momentalno zablistati i istog trenutka poboljšati zdravlje.

Bolje je jesti "light", nego punomasne proizvode

Mnogi ljudi veruju kako su svi "light" proizvodi automatski bolji i zdraviji, ali  takvi proizvodi su često puni veštačkih zaslađivača i samim tim loš izbor kada govorimo o zdravim namirnicama.

Nutricionisti smatraju da je bolje pojesti manju količinu standardnog proizvoda nego veću količinu "light" verzije.

Sve namirnice bolje je jesti sirove

Temeljna pretpostavka zagovornika ove ideje je da namirnice prilikom kuvanja gube na svojoj nutritivnoj vrednosti, činjenica je da to ne vredi za sve namirnice. Neke namirnice korisnije su termički obrađene.

Trebalo bi jesti sveže voće i povrće

Sveže voće i povrće je odlično za vas i stvarno biste  trebali  da ga jedete kao sveže, ali ono je jednako zdravoi u smrznutom stanju.

Gluten treba izbegavati 

Ovo se odnosi isključivo na ljude kojima gluten smeta. Nema razloga da ljudi koji nisu alergični na gluten izbegavaju, jer od toga neće imati nikakve koristi.

Dakle, u normalnim količinama sve je dozvoljeno, pa i proizvodi koji sadrže gluten, naravno, ako vam ne pravi problem.

(Telegraf.rs)