GENETSKI MODIFIKOVANA ILI PRIRODNA: 3 prosta načina kako da istog trenutka znate razliku

Namirnice koja nisu prirodne uglavnom izgledaju lepo i pravilnog su oblika, ali i bljutavog ukusa

Nema naučnog dokaza da su genetski modifikovani proizvodi štetni za ljude. To dokazuju brojne međunarodne istraživačke institucije i naučne organizacije. Bez obzira na sve, sam naziv genetski modifikovana" izaziva neku vrstu odbojnosti i straha kod ljudi.

Ako vidite ovu etiketu na bananama ili jabukama, ne kupujte ih - evo i zašto

Kinezi oduvali sve svetske sile: Postaju vodeći proizvođač GMO semena u svetu!

Uskoro donošenje konačne odluke o GMO u Srbiji

GM proizvodi mogu da izazovu alergijsku reakciju. Na primer, ako ste alergični na lešnike i jedete proizvod sa genom lešnika, to može izazvati alergijsku reakciju. Zbog toga uvek pažljivo čitajte informacije na etiketama.

GMO predstavlja genetski modifikovane oragnizme (biljke, životinje, mikroorganizme), koji imaju transplantovane gene iz drugih organizama. Hrana dobijena na ovaj način otporna je na štetočine, herbicide, gljivice, viruse. Raste brže, uglavnom je lepšeg izgleda, ali zato ne može da se poredi sa ukusom organskih proizvoda.

Za sada ne postoji pravi način i univerzalno rešenja na koji način možete da prepoznati genetski modifikovanu hranu, ali trebalo bi da obratite pažnju na sledeće stvari:

1. Oznaka na deklaraciji

Organski proizvodi su posebno označeni. Potražite proizvode sa oznakom 100% organsko, Organsko ili Napravljeno od organskih sastojaka. Samo oni garantuju da u proizvodu nema ni tragova genetski modifikovanih jedinjenja.

Obratite pažnju na deklaraciji ne kojima piše GMO-free, Non-GMO ili Napravljeno bez genetski modifikovanih jedinjenja - ovi proizvodi mogu da sadrže GMO, ali ne više od 0.9 %.

2. Obratite pažnju na izgled proizvoda

GMO hrana izgleda savršeno, pravilnog je oblika i iste veličine, a rok trajanja je značajno duži u odnosu na drugu hranu, jer im dodati geni pružaju otpornost na negativne spoljašnje uticaje. Na primer, gen bacila (Bacillus thuringiensis) koji se dodajte GMO hrani proizvodi toksin koji odbija štetočine. Ako primetite da insekti dodiruju povrće, znajte da je verovatno organskog porekla.

3. Ako želite da izbegavate GMO namirnice, zapamtite ovu listu:

Genetski je modifikovano 78% soje, 33 % kukuruza, 64 % pamuka i 24 % uljane repice.

Geni se dodaju u sledeću hranu:

- Kobasice

- Mlečne proizvode

- Polu spremljena i gotova jela

- Instant obroke

- Hleb

- Majonez

- Puter od kikirikija

- Čokoladni sirup

(Telegraf.rs)