ŽIVEO KAKAO: Crna čokolada jača krvne sudove

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) saopštila je danas da kakao prah i tamna čokolada mogu pomoći ljudima da poboljšaju funkciju krvotoka - što je tvrdnja koju je prethodno iznela najveća svetska kompanija za proizvodnju čokoladnih proizvoda “Bari Kalebo”

Švajcarska grupacija, koja kakaom i čokoladnim proizvodima snabdeva prehrambene kompanije kao što su Nestle i Heršija, saopštila je danas da je pružila dokaze EFSA koji govore u prilog činjenici da dnevno konzumiranje 10 grama tamne čokolade ili kakaa, koji je bogat flavonoidima, pomaže boljem protoku krvi.

Ukoliko Evropska komisija odobri takvu odluku EFSA, ova kompanija imaće pravo da koristi zdravstveno-nutritivne izjave na pakovanjima proizvoda kao što su čokoladna pića, pločice od žitarica i biskviti.

U kliničkim studijama koje je sprovela kompanija Bari Kalebosprovela da bi poduprla svoje tvrdnje, korišćen je specijalan proces u pravljenju proizvoda od kakaa koji sadrže flavanole, koji uglavnom budu uništeni tokom uobičajenog procesa proizvodnje čokolade. Evropska unija je uvela stroge kontrole u pogledu zdravstvenih izjava na namirnicama, odobrivši prošle godine samo 200 od više od 2.500 tvrdnji.

(Tanjug)