ISPRAVKA: Snažno kašljanje ne pomaže u slučaju srčanog udara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na internetu godinama kruži “savet” da kašljanje može pomoći osobi koja ima srčani udar. Takvi navodi nemaju medicinsko utemeljenje

U ovom članku je ispravljen naslov, posle analize portala Raskrinkavanje.ba, kao i osnovni savet dat u tekstu, jer snažno kašljanje ne pomaže u slučaju srčanog udara.

Kako piše Raskrinkavanje, tvrdnje da snažno kašljanje može pomoći u slučaju srčanog udara nemaju medicinsko utemeljenje.

Srčani udar, odnosno infarkt miokarda, je ”poremećaj u kojem dolazi do oštećenja područja srčanog mišića radi njegove nedovoljne snabdevenosti kiseonikom”, objašnjeno je na stranici Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

Čovek koji doživi infarkt ne može da pomogne sebi tako što će kašljati, energično, ponovo i ponovo (učestalo).

Kako navodi Raskrinkavanje, više kardiologa je saglasno da ne postoje dokazi da je snažno kašljanje u slučaju srčanog udara efikasna metoda pomoći. Štaviše, kardiolozi ističu da jako kašljanje može samo oduzeti vreme pacijentu u kojem bi mogao pozvati hitnu pomoć.

Dakle, nije tačno da na ovah način žrtve srčanog udara mogu da stignu do bolnice.

Ukoliko sumnjate da vi ili neko u vašoj blizini ima simptome srčanog udara, ne pokušavajte alternativne metode liječenja. Pozovite broj hitne pomoći u zemlji u kojoj se nalazite (124 u BiH i Crnoj Gori, 194 u Srbiji, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji, 112 u EU, 127 u Albaniji).

(Telegraf.rs / Alo)