Planirate da posetite ovo ostrvo? Prvo morate da uradite test na trudnoću

Trudnice su bile veoma dosetljive, pa zato sad sve žene treba da snose posledice

foto: pixabay.com

U novembru prošle godine, Japanka Midori Nišida se spremala da se ukrca na let za Sajpan, američko ostrvo u Tihom okeanu, kako bi posetila roditelje. Prilikom popunjavanja aerodromskog upitnika Midori je na pitanje „Da li ste trudni?“ odgovorila odrično, ali avionska kompanija nije bila ubeđena, pa je naterala da uradi test na trudnoću, kako bi dobila zeleno svetlo da se ukrca na svoj let.

Nišida je za "The Wall Street Journal" rekla da je avio kompanija od nje tražila da uradi test za trudnoću, jer njen fizički izgled podseća na izgled trudnice. Ona je dodala da su je radnici aerodroma otpratili do toaleta i sačekali je da završi testiranje. Osećala se izloženo i poniženo. Rezultat testa je bio negativan i Nišidi je dozvoljeno da se ukraca u avion.

"Hong Kong Ekspres Erlajns" je rekao da je test obavezan, jer su vlasti Sajpana to zahtevale. Brine ih povećan broj turistkinja koje dolaze na njihovo ostrvo da bi se porodile. Trudnice namerno biraju Sajpan jer deca rođena na toj teritoriji lakše dobijaju američko državljanstvo. Većina trudnica koje odluče da se porode na Marijanskim ostrvima, od kojih je Sajpan najveće, su Kineskinje.

foto: pixabay.com

Kineski državljani mogu posetiti Severna Marijanska ostrva bez vize, to je ujedno i jedino američko područje na kojem to mogu učiniti. U 2018. godini se na Marinjaskim ostrvima porodilo 575 Kineskinja, za razliku od 2009. godine kada je taj broj bio 12.

Trudnice imaju pravo da putuju u Ameriku kako bi se porodile, ali i imigracione vlasti imaju prava da vrate turiste u njihovu matičnu zemlju, ukoliko ne im kažu pravu svrhu putovanja ili planiraju da se podvrgnu nekom medicinskom zahvatu.

"Hong Kong Ekspres Erlajns" tvrdi da je test uveden kako bi pomogao američkim imigracionim vlastima da budu sigurni da se američki zakoni o imigraciji ne ugrožavaju.

Vlasti Marijanskih ostrva su tražile od avio kompanija da pojačaju „predskrinig“ žena, kako bi se smanjio ulaz trudnica na njihovu teritoriju, ali negiraju da su tražili da se sprovodi test za trudnoću.

Video: Od logora do luksuznog hotela: Poslednji snimci Mamule kao muzeja antifašističke istorije Bokelja

(K.B.)