Hajde da vas vidimo: Zašto su avioni bele boje?

Nije da im je to omiljena boja ili nešto slično, već iza toga stoji čista nauka

foto: pixabay.com

To je jedna od onih stvari o kojima stvarno ne razmišljamo, nešto što je jednostavno tako. Ipak, postoji razlog zašto.

Izbor boje aviona ima iza sebe vrlo jasnu logiku. Business Insider je zaronio u naučno utemeljenje koje stoji iza boje koju avionu najviše vole, a uz pomoć Džona Hansmena, profesora aeronautike i astronautike u MIT-u.

- Glavni razlog zašto su avioni obojeni u belu ili svetlu boju je da reflektuju sunčevu svetlost i svedu na minimum zagrejavanje, kao i potencijalna oštećenja od sunčevog zračenja – kaže Hansmen.

To pomaže avio kompanijama da smanje troškove za hlađenje kabine ali istovremeno služi da zaštiti određene delove aviona koji su podložni oštećenjima od prevelikog zagrevanja. Hansmen objašnjava da „nos“ aviona posebno traži temperaturnu prednost jer je izrađen uglavnom od kompozitnog materijala (obično plastike). Ovaj deo ne može da bude izrađen od metala, poput trupa aviona, jer nosi u sebi radar i mora da bude od materijala koji će da propušta signal, kako bi uređaj mogao efikasno da radi.

Osim toga, studija iz 2011. godine objavljena u časopisu „Human-Wildlife Interactions“ otkrila je da bojenje aviona odvraća ptice jer se svetliji trup bolje vidi u odnosu na nebo iz ptičije prespektive. Prema navodima NY Daily News-a, ptice koje se „sudaraju“ sa avionima  nanesu štetu od oko 600 miliona dolara svake godine.

(T.T.)