Zlato sa Šri Lanke: Ljudi plaćaju 600 evra da bi probali ovaj napitak

Za obične smrtnike ovo uživanje ostaje samo pusta želja

foto: pixabay.com

Postoje stvari koje Englezi prave bolje od drugih naroda na svetu: pečeni hrskavi odrezak nedeljom, kraljevska venčanja ili knjige o tinejdžerima koji magičnim moćima spašavaju svet.

Dašak engleske otmenosti možete osetiti u hotelu "Rubens" koji se nalazi blizu Bakingemske palate. Ako odlučite da ga posetite, batler će vam otvoriti vrata i uputiti vas pravo do otmenog salona za čajanku. Tamo se nalaze stare udobne fotelje koje pružaju poseban užitak ispijanju čaja. Pre nego što je napitak pripremljen, ponudiće vam i ukusan sendvič sa piletinom, šunkom, sirom i povrćem. U ponudi su i slatki kolačići koji se služe uz džem i maslac.

Ugođaj je rezervisan samo za popodnevne posete, u vreme kada Englezi tradicionalno piju čaj. Ono što luksuzni hotel nudi, podiže kulturu ispijanja čaja na kraljevski nivo. Reč je o "zlatnom iskustvu" koje sadrži uobičajene detalje poput čaše šampanjca ili pak šolje zlatnog čaja sa Cejlona. To zadovoljstvo se u hotelu "Rubens" naplaćuju 500 funti ili oko 600 evra.

Reč je o čaju koji se uzgaja u planinskim delovima Šri Lanke. Bere se nežno pri zalasku sunca, a potom ga ostavljaju da se suši na baršunastoj tkanini. Ukupno 85 osoba radi na stvaranju jedne šoljice zlatnog čaja sa Cejlona.

Neverovatan raritet u industriji čajeva proizvodi kompanija "Silva & Sons". Pakuje se u prostoriji koja je pod stalnim nadzorom. Ljubitelji čaja koji bi želeli da ga probaju u Londonu, sami otključavaju kutijicu u kojoj se nalazi dragoceno bilje.

Ispijanje ovog čaja nije samo nalivanje toplom ukusnom vodom, pa se konzumacija naplaćuje kao posebno iskustvo. Počinje od trenutka kada barmen sa belim rukavicama priđe vašem stolu. Tada se zlatnim terazijama meri količina koju dobija svaki gost, a to je tačno 3 grama. Dovoljna je za tri šolje. Voda se potom zagreva u čajniku, a listići zlatnog čaja sa Cejlona idu u kipuću vodu. Priprema traje tačno tri minuta. Upravo ovaj detalj donosi uskus koji je jedinstven ljubiteljima čaja.

Napitak se služi u tri šolje i ukus svake se razlikuje od ostale dve. Prva je baršunasto-nežna i podseća na prijatnu kupku sa mehurićima posle napornog dana. U drugoj otkrivate voćne mirisne note, dok je treća osvežavajuća.

Vlasnik kompanije koja se bavi proizvodnjom čaja kaže da se uz ovo piće ne služi hrana. Ljubiteljima savetuje da piju gutljaj po gutljaj i polako uživaju u njemu.

Bez obzira na to koliko je ukusan, postavlja se pitanje da li on zaista vredi oko 600 evra. Ko može platiti toliku cenu za čaj? Popodne može proteći u hedonističkom ambijentu i ako naručite jagode, šampanjac, neko dobro pecivo ili kolač. Svaka od tri šolje zlatnog čaja sa Cejlona se brzo hladi, a vreme za čajanku u Londonu traje tri sata.

Gospodin Dejvid Silva je na početku saradnje odlučio da obuči samo nekoliko glavnih barmena, ali potražnja za čajem je porasla, pa je obuku proširio na sve članove osoblja.

- Imali smo goste koje dođu sa ulice kako bi probali zlatni čaj sa Cejlona - objašnjava sa nevericom gospodin Silva, a prenosi news.com.au

Direktor hotela Malkom Henri kaže da je do sada prodato na desetine kutijica autentičnog čaja sa Šri Lanke.

- Rezultati govore da gosti još uvek cene tradicionalni ambijent i lepotu doživljaja koju im pružamo servirajući zlatni čaj sa Cejlona - objašnjava Henri.

N.N.