"Tražimo najukusniji praznični recept!" konkurs: Jelena Peković - Rolat sa Zlatiborac mortadelom (FOTO)
Pokaži svoje kulinarsko umeće, koje će te s Zlatiborcem odvesti na Zlatibor!
Sastojci:
Za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika ulja
- Pola kašičice soli
Za fil:
- 250 gr krem sira tipa “ala kajmak“
- 1 kisela pavlaka
- 100 gr Zlatiborac mortadele
- 2 kuvana jaja
- 4-5 kisela krastavčića
- 100 gr kačkavalja
- So,biber
Priprema:
Može se pripremati na bezbroj načina i isto toliko ukusa, ali kore su uvek iste - boje zlata.
Šest belanaca umutiti u čvrst šnit, pa u to dodati žumanca. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, kašiku ulja i so. Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i rasporediti masu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 nekih 25 minuta dok nedobije boju po kom je rolat dobio ime.
Pečeni rolat uviti u vlažnu krpu i ostaviti ga da stoji dok se ne ohladi.
Za fil, dva jaja skuvati i izrendati, krastavčiće iseckati, krem sir i pavlaku pomešati i začiniti po želji, pa podeliti na tri dela.
Otvoriti ohlađenu koru i premazati sa jednim delom fila pa uredno rasporediti što tanje šnite prelepe Zlatiborac mortadele. Naneti preko drugi deo fila, posuti sitno seckanim krastavčićima i rendanim jajima.
Pažljivo sve to ponovo zarolati, premazati ostatkom fila od pavlake i krem sira, narendati preko kačkavalj, ukrasiti maslinama, pršunom, krastavčićima po želji i dobro rashladiti.
Iseći na tanke šnite neki tren pre nego što će se jesti.
Vreme pripreme: 60 minuta
Praznična euforija je uveliko počela. Glavni sastojak svakog praznika je lepa trpeza sa ukusnim đakonijama. Tim povodom Zlatiborac i Telegraf te pozivaju da i ti učestvuješ u nagradnom konkursu pod nazivom “Tražimo najukusniji praznični recept!” i podeliš sa nama svoju kulinarsku tajnu. Najvrednije i najvičnije od vas ćemo obradovati putovanjem na Zlatibor i pokloniti im omiljene proizvode.
Pokaži svoje kulinarsko umeće, koje će te s Zlatiborcem odvesti na Zlatibor!
Pošalji nam fotografiju, recept sa Zlatiborac proizvodom i komentar zašto je baš tvoj recept zaslužio titulu najboljeg jela za prazničnu trpezu na mejl: posaljirecept@telegraf.rs a mi ćemo ih objaviti na našem portalu. Najkreativniji recept i komentar po oceni našeg žirija osvajaju vikend na Zlatiboru za dve osobe a dva drugoplasirana ukusan paket Zlatiborac proizvoda.
Konkurs je otvoren do 15.01.2019. do 23:59. a pobednike ćemo proglasiti 21.01.2019.
(Telegraf.rs)