Da vam plate 1.000 evra ako kažete prezimena članova kraljevske porodice, da li biste znali?

Interesantna priča o prezimenu britanske kraljevske porodice

Foto: Tanjug/AP

Da li ste se nekada pitali koje prezime nosi britanska kraljevska porodica ili da li uopšte članovi porodice imaju prezime?

Ako jeste, na žalost, odgovor na vaše pitanje nije tako jednostavan.

Naime pre 1917. godine članovi britanske kraljevske porodice nisu imali prezime, već samo ime kuće ili dinastije kojoj su pripadali, kao na primer Tjudora.

Kraljevi i prinčevi su u istoriji bili poznati pod imenima država nad kojima su vladali oni i njihove porodice, ali su se potpisivali samo svojim vlastitim imenom. Godine 1917, britanski kralj Džordž V odlučio je da promeni ime svoje kuće iz Saks Koburg Gota u Vindzor, po jednom od dvoraca u njihovom posedu, jer u jeku Prvog svetskog rata nije želeo da ima bilo kakve veze sa nemačkim poreklom.

On tada nije promenio samo ime dinastije, nego je Vindzor postalo i zvanično prezime kraljevske porodice.

Kraljica Elizabeta II je toliko prepoznatljiva, da nije potrebno da se predstavlja i imenom, i prezimenom. Međutim, s vremena na vreme članovi kraljevske porodice su koristili različita prezimena, na primer u školi ili tokom vršenja vojnog roka.

Foto: Tanjug/AP

Kada se princeza Elizabeta II udala za Filipa Mountbatena 1947. godine, uzela je njegovo prezime, a kada je krunisana za kraljicu, svom prezimenu dodala je i očevo ime, Vindzor, kako bi se njihovi potomci razlikovali od ostatka kraljevske loze. Retko ko zna da je ime britanske kraljice Elizabeta II Montbaten Vindzor.

Prezime Montbaten Vindzor iskoristila je kraljičina ćerka, princeza En.

Tokom služenja vojske prinčevi Vilijem i Hari koristili su prezime Vels prema očevoj tituli princa od Velsa, ali članovi kraljevske porodice nisu dužni da koriste prezime.

Deca princa Vilijama i Kejt Midlton, odnosno prinčevi Džordž i Luj i princeza Šarlot koriste samo svoje ime i titulu.

(Telegraf.rs)