Sve više mama u Srbiji daje imena kćerkama slična svojim: Da li podržavate ovaj trend?

Fenomen “mini ja” preselio se sa modnog stila na imena koje majke daju bebama

foto Pixabay

Milena (29) ima dve kćerke. Bliznakinje su. Jedna je dobila ime Elena, a druga - Lena.

Marija (31) je rodila Ariju, Stanislava (36) Stašu, a Ivana (24) Ivu.

U poslednje vreme sve više mama daje svojim kćerkicama imena koja su veoma slična njihovim. Ovo je samo nastavak trenda “mini ja”, kada se mame i njihove devojčice oblače isto; trendu nisu odoleli ni dizajneri najpoznatijih svetskih brendova koji plasiraju identičnu garderobu za mame i njihove male naslednice.

- Ako će nositi tatino prezime, zašto se ne bi zvala slično kao ja - pita Marija koja je proletos rodila Ariju. - Mislim da je to ravnopravna raspodela. Da li sam se dogovarala sa mužem kako će nam se kćerkica zvati? Naravno da nisam; još dok smo se zabavljali postigli smo konsenzus da ja dajem imena deci. Nismo imali trvenja na tu temu.

- Dogovor između supruga i mene bio je da ne pitamo na ultrazvuku da li čekamo dečaka ili devojčicu. Kad sam se pre tri godine porodila i kad mi je babica rekla da je beba ženskog pola, posle onih silnih porođajnih muka smatrala sam da bi naša kćerkica morala da ima ime slično mom, i tako smo dobili Ivu - priseća se Ivana.

Njenom suprugu nije baš bilo pravo što je samoinicijativno odabrala ime za bebu, ali sve i da se bunio, ništa mu nije vredelo - Iva je već dobila ime.

Kako je to bilo nekad

U našoj tradiciji, devojčica je dobila isto ili slično ime maminom isključivo kada bi porodica doživela tragediju; ako bi roditeljima preminulo žensko dete, sledeća devojčica koja se rodi dobijala bi mamino ime.

Položaj žena tokom vekova bio je podređen,  pa ne postoje čak ni zapisi o ženskim imenima u darovnicama naših srednjovekovnih vladara; tada je, naime, zapisano više hiljada muških imena, a ženska gotovo da i ne postoje. Prva zapisana ženska hrišćanska imena su Jelena i Marija i datirana su pre pojave Nemanjića. Od njih su nastale varijante u narodu – Jela i Mara, odnosno Jelica, Jelka, Marica.

Kako su se vremena menjala, tako su se menjali i običaji po pitanja davanja imena deci. Ne tako davno, devojčice su dobijale imena po tatama; tako je Zoran imao kćerke Zoranu i Zoricu, Aleksandar Aleksandru, Dragan Draganu, Jovan Jovanu…

Stari srpski običaj da je kum zadužen da odabere ime za kumče odavno je otišao u istoriju.

Danas su mame te koje češće biraju imena deci koju donose na svet. Da li se slažete sa ovim trendom? Podelite sa nama kroz komentare!

Video: Kad se rodio otac mu je pijan dao ime, danas se ljudi krste kada čuju kako se zove

(Telegraf.rs)