"Mama, šta znači silovanje? Čuo sam na Instagramu": Psiholog savetuje kako odgovoriti na to pitanje

"Velika je verovatnoća da će se dete sa negativnim i nepoželjnim sadržajem susresti mnogo pre nego što mi kao roditelji to saznamo"

Foto: Pixabay.com

Sa razvojem interneta i pojavom YouTube zvezdi koje deca pomno prate ona već u ranom dobu saznaju za mnoge stvari za koje kasnije traže objašnjenje od roditelja.

Neretko se dešava da zvezde sa YouTube-a koje su velikom broju dece uzori, nesvesno pominju pojmove i izraze s kojima se mlađa deca koja ih prate do tada nisu susrela.

Mnoga deca od ranije nisu imala prilike da čuju, recimo za reč- silovanje, a upravo se takve reči pominju među mladima koji su uzori onim najmlađima.

Nakon toga deca svojim roditeljima ili onima koji ih čuvaju traže objašnjenje, šta znače te nove reči. Kako postupiti u ovakvoj situaciji, šta reći detetu?

Psiholog Radmila Vulić Bojović je za "Telegraf" otkrila kako treba da odregujemo na ovakva pitanja sa stanovišta psihologije.

- To najviše zavisi od uzrasta deteta. Postoje deca koja su verbalno spretinija, saznajno spreminija itd. U zavisnosti od uzrasta u kojem se dete nalazi trebalo bi da odgovoriti detetu na pitanje zato što time mi njemu pružamo informaciju da je svaka tema, tema za razgovor, a na kom nivou će biti i koliko duboko ćete ići u objašnjavanje to zavisi od mnogih faktora, najviš od uzrasta deteta. Konkretno za reč "silovanje" koja za jednu odraslu osobu ima jedan vrlo negativan kontekst za malo dete to ne znači ništa, ali može da mu se objasni da je to kada neko nekome radi nešto što ovaj ne želi - objšnjava psiholog Vulić Bojović.

Foto: Pixabay

- To je formulacija koju dete vrlo jasno prihvata i koja ne mora da ima seksualnu konotaciju koju mi učitavamo u čitavu tu priču. Ono što je važno da znamo jeste to da su dečija pitanja važna i korisna i potrebno je na njih odgovoriti - ističe Radmila.

Prema njenim rečima, budući da živimo u doba interneta, čim smo dali detetu telefon u ruke, dali smo mu ceo svet.

- Velika je verovatnoća da će se dete sa negativnim i nepoželjnim sadržajem susresti mnogo pre nego što mi kao roditelji to saznamo. To deca razmenjuju već u nižim razredima osnovne škole. Ne možemo mi njih zaštititi ukoliko negativne i osetljive teme preskačemo i ne obraćamo se povodom njih. Važno je da budemo otvoreni i da taj kanal komunikacije održimo sa detetom - zaključila je naša sagovornica.

(Telegraf.rs/B.K.)