Svaka im čast! Ovo su problemi sa kojima se nose samohrane majke u Srbiji

Sa finansijske tačke gledišta, samohrane majke su izuzetno ranjiva grupa, jer je na njihovim plećima da hrane, oblače i leče svoju decu

Foto: Pixabay

Roditeljstvo je težak poduhvat, a naročito ako je povereno jednoj osobi, te tako postoje određene okolnosti i problemi sa kojima se samohrane majke naročito suočavaju.

Pravni problemi

Postoji više razloga zbog kojih mame ostaju samohrane, kao što su razvod, raskid, smrt supružnika ili nedostatak podrške bebinog oca usled neplanirane trudnoće. Sve ove stavke povlače sa sobom niz pravnih zavrzlama koje mogu da otežaju život majci. Tu može biti reč i o starateljskim pravima, alimentaciji i drugim pravno-materijalnim preprekama.

Starateljstvo i uređenje životnih uslova

U zavisnosti od prisustva očinske figure u životu deteta, pojedine mame moraju da se izbore i sa pitanjem starateljstva. Usto, često je neophodno urediti i prevoz deteta i raspored poseta, što može da bude otežano ako je otac izričit po pitanju određenih stvari ili ako roditelji žive daleko jedno od drugog. Mame moraju da brinu o emotivnom stanju svog deteta, kao i o tome kako se dete uklapa u očevu novu porodicu, ukoliko je on ima.

Alimentacija i izdržavanje

Dužnosti isplaćivanja alimentacije padaju na onog roditelja sa kojim dete ne stanuje, a ovu odredbu uređuje sud. Neke majke odvajaju ovaj novac na poseban račun namenjen upravo detetu, dok je mnogima redovna alimentacija potrebna radi svakodnevnih troškova života nje i deteta.

Zdrav odnos između razvedenih/rastavljenih roditelja

Održavanje korektnih odnosa može da bude izazovno roditeljima koji ne žive zajedno. Jako je važno da su oba roditelja jednako upućena u sve aspekte života svog deteta, ali i da je ton kojim se obraćaju jedno drugom srdačan, u najmanju ruku, dok se nalaze u prisustvu svojih mališana.

Foto: Pixabay

Stanje dodatno komplikuju i mogući romantični partneri jednog ili drugog roditelja. Preporučljivo je da se majka i otac dogovaraju oko toga kada je pravo vreme da se dete upozna sa njihovim partnerima, kako bi se izbegle burne situacije.

Novčana sigurnost

Očigledno je da su samohrane majke sa finansijske tačke gledišta jako osetljiva grupa. One moraju da brinu o tome da li će moći da opskrbe svoje mališane svim neophodnim potrepštinama, uključujući i zdravstvenu negu, ishranu, odeću, obuću i drugo. Samo jedan izvor prihoda teško pada svakoj porodici. Pored toga, balansiranje posla i porodice veoma je stresno za veliki broj samohranih majki.

Osuda društva

Mnoge samohrane mame trpe emotivni bol i zbunjene su time kako ih društvo posmatra. Nažalost, ma koliko da mislimo da smo uznapredovali, puno je onih koji na samohrane majke gledaju kao na nešto loše, te im se prišivaju razni neosnovani stereotipi, na primer, da su seksualno promiskuitetne, emotivno preopterećene, sebične, ali i da nisu u stanju da ispune radne obaveze zbog potreba svog deteta. Mame koje rade se prozivaju da zapostavljaju svoju decu, dok se za mame koje nemaju posao zlurado govori da su lenje.

Osećaj krivice

Samohrane majke često osećaju grižu savesti iz nekoliko razloga. Poneke sebe ubede da su uskratile svom detetu dom sa dvoje roditelja, te da ne smeju da zasnuju vezu i sa kim ili da rade previše, kako bi bili što prisutniji u životu svoje dece. Krivica, naravno, nije korisna ukoliko prelazi u neki oblik destruktivnog ponašanja. Zbog toga je preporučljivo posavetovati se sa stručnjakom.

Foto: Pixabay

Ljubav i zabavljanje

Prirodno je da svako ljudsko biće oseti potrebu da se romantično i seksualno poveže sa nekim. Samohrane mame neretko sebi moraju da postave pitanje da li bi neko želeo da bude sa njima, jer imaju decu, i kako će to utucati na dinamiku između njih. Sa druge strane, majke predstavljaju model svojim mališanima kako bi zdrav odnos trebalo da izgleda, te u tome nema ničega štetnog.

Birga o samoj sebi

Mame često zaborave na sebe dok se pobrinu za svoju porodicu. Stres kojim su izložene vodi do neispavanosti, pada imuniteta i oboljenja, poput šećerne bolesti, srčanih problema, depresije, itd. Najbolje što možete da uradite za svoje dete jeste da se s vremena na vreme posvetite sebi. Takođe, jako je važno da redovno oslobađate višak stresa koji se skladišti u vama. To možete da učinite vežbanjem, meditacijom, bavljenjem nekim hobijem ili jednostavnim razgovorom sa dragim ljudima.

Pronalaženje podrške

Rastrzanost između posla, brige o domaćinstvu, roditeljstva i ličnih potreba može jako da optereti svaku majku. Potražite pomoć i podršku onda kada primetite da vam je potrebna, bilo da se obratite porodici i prijateljima, organizacijama i grupama namenjenim samohranim majkama, ili državnim institucijama.

(Telegraf.rs)