Svi se pitaju kako je Stiven Hoking napravio decu, evo odgovora

Poznati naučnik bolovao je od teške bolesti, ali to ga nije sprečilo da ima potomke

Stiven Hoking bolovao je od amiotrofične lateralne skleroze, koja je poznatija kao Lou Gerigova bolest ili ALS, koja mu je bila dijagnostikovana kada je imao samo 21 godinu.

Pričao je o kosmosu, crnim rupama i vremenu, ali za Stivena Hoking jedna stvar je zauvek ostala misterija (FOTO) (VIDEO)

Bolest je napredovala godinama, a pre nego je izgubio pokretljivost u donjem delu tela zbog bolesti on je bio sposoban da ima decu.

Amniotrofična lateralna skleroza je neurodegenerativna bolest koja uzrokuje odumiranje nervnih ćelija kao i ćelija kičmene moždine koja inhibira pokrete mišića. Kao u slučaju Stivena Hokinga, bolest može da napreduje sporo i to godinama. Potpuna paraliza nastaje u kasnim fazama razvoja ALS-a.

Iako je imao poteškoća pri hodu i nije mogao da govori bez problema, Hoking se oženio 1965. godine i dobio prvog sina 1967. godine. Narednih godina, njegova pokretljivost se rapidno smanjuje, do tačke gde više nije mogao da se kreće bez štaka i nije više mogao da piše.

Njegovo drugo dete, ćerka, rođena je u ovom periodu i to 1970. godine. Skoro deceniju kasnije, kada su Stivenove verbalne sposobnosti bile jeko male kao i pokretljivost, dobio je treće dete i to sina, 1979. godine.

Uprkos glasinama da njegovo treće dete zapravo nije njegovo, supruga Džejn nikada nije priznala da je drugačije. Majka naučnika je i sama izrazila sumnju upitavši Džejn kada su bile same da li je to dete njeno unuče, na šta joj je ona odgovorila da dete može da bude samo Stivenovo.

Od tada njegovo stanje se rapidno pogoršavalo dok je u poslednjoj fazi ALS-a imao problema sa disanjem.

VIDEO: Stiven Hoking, čovek koji je predvideo budućnost

(Telegraf.rs/M.K.)