Ismevali ste one što se izuvaju? Od sada ćete i vi obuću ostavljati ispred vrata

Ovaj običaj vodi poreklo iz istočanjačkih zemalja, a veruje se da je u Srbiju došao iz Turske

Najnovije istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Hjuston pokazalo je da 27 odsto cipela na svojim đonovima poseduje bakteriju Clostridium difficile koja može da izazove patološka stanja digestivnog trakta, dok je studija iz 2015. otkrila da 40 odsto obuće sadrži bakrteriju Listeria monocytogenes.

Evo kako da zaustavite IRITANTNO škripanje cipela

Još jedna bizarna teorija: Broj obuće koju nosite, otkriva u kojoj godini ćete umreti (TABELA)

Verovatno ceo život nosite POGREŠNU VELIČINU - evo kako da IZRAČUNATE pravi broj vaše OBUĆE

Pored toga, ustanovljeno je da na spoljnoj strani obuće ima 420.000 bakterija, uključujući i Ešerihiju koli, koje izazivaju dijareju, plućne bakterije i bakterije koje izazivaju meningitis.

Preko obuće u kuću unesemo razne otrove, među kojima se nalaze i neki veoma štetni pesticidi, a o blatu, prašini i prljavštini da ne govorimo, otkrilo je istraživanje sprovedeno od strane "Environmental Science & Technology".

Uzimajući u obzir ove rezultate, možda bi zaista bilo pametnije da se izujete ispred ulaznih vrata.

Tradicija izuvanja vodi poreklo iz istočanjačkih zemalja, gde je apsolutno nezamislivo ući kod nekoga u kuću sa cipalema na nogama.  Ovakva praksa nije strana ni u skandinavskim zemljama, dok bi u Japanu značilo nepoštovanje domaćina.

Sa druge strane u Engleskoj, Nemačkoj, Francuskoj i ostalim državama zapadne Evrope ovako nešto je aposolutno nezamislivo. Veruje se da je Srbija ovaj, kao i većinu običaja, nasledila od Turaka, gde je to normalna stvar, jer se jede i sedi na podu.

Mišljenja su podeljena, jedni su za, mnogi protiv, neki se pozivaju na bonton, drugi na higijenu... Kakav je vaš stav povodom izuvanja i da li skidate obuću kad idete u goste?

(Telegraf.rs)