Revolucija i simbol radničke klase: Martinke, čizme koje smo obožavali slave 60. godišnjicu

Moda koja ne umire

Foto: Pixabay.com

Pre skoro 60 godina rođena je legenda koja je stalno išla "protiv struje".

Mnogo je mitova oko osnivanja Dr Martinsa, poput čudnih sudara motocikala, povreda skija, ogromne rupe u podu fabrike i još mnogo toga. Gore navedeno i dalje će ostati misterija bez odgovora, ali činjenica svakako ostaje tačna.

Originalni dizajn istorijske čizme proizašao je iz sukoba dva sveta - najsavremenije nemačke tehnologije i decenija britanskog nasleđa u industriji obuće. Ova neverovatna mešavina bila je prvi korak u onome što je kasnije evoluiralo u nepredvidivu i neverovatno zanimljivu priču o dr Martinsu.

Niko nije mogao predvideti da će supkulture šezdesetih godina usvojiti Dr Martins čizme kao deo autfita.

Ne čak i da bi ih Pet Taushend, poznatiji kao gitarista rok benda The Who, nosio na koncertima 1967. godine. Ubrzo su se čizme sa vazdušnim jastucima sa fabričkih podova počele da se nise na ulicama, na muzičkoj sceni i na modnim događajima.

Neobični detalji  na čizmi poput žutih šavova i izbrazdanog potplata, postali su simbol ponosa i samoizražavanja radničke klase.

Foto: Pixabay.com

60 godina kasnije, malo toga se promenilo. Čizme Dr Martins i dalje ostaju iste u pogledu kvaliteta proizvodnje. Napravljene od istih materijala, koristeći isti postupak i često istu fabriku. I dalje su udobne, izdržljive i dizajnirane u skladu s vremenom i trendom.

Inovatori, revolucionari i slobodni mislioci pretvorili su skromnog britanskog proizvođača obuće u svetski poznati alternativni brend koji je malo ko voleo.

Osnovni detalji koji su nekada čizme činili kao radne cipele prepoznati su postale širom sveta simbol ovog nekonvencionalnog trenda. Ljudi koji idu protiv toka, bore se za promene i nikada neće prihvatiti statuse. Oni su ti koji će osigurati postojanje Dr Martinsa i narednih 60 godina.

(Telegraf.rs)