Magazin Vogue je istorijskom naslovnom stranom podržao borbu za očuvanje životne sredine

Vogue magazin po prvi put u istoriji bez fotografije na naslovnici

Foto: Pixabay.com

Naslovna strana italijanskog Voga je ovog januara potpuno drugačija od svih ikada objavljenih. Ljubitelji ove modne biblije imaće priliku da uživaju u ručno oslikanim Guči kreacijama, jer je  klasičan modni editorijal izostao. Urednici su došli na ovu ideju kako bi podržali svetsku borbu očuvanja životne sredine.

- U globalnoj debati za očuvanje životne sredine postoji jedan aspekt koji je meni veoma blizak, a to je intelektualna iskrenost. U našem slučaju, to znači da moramo da priznamo da proces izrade magazina ima negativan uticaj na životnu sredinu. Najiskreniji način da se suočimo sa problemom je da priznamo da on postoji. Ovaj gest je naš način da kažemo da znamo da smo deo industrije koja je daleko od one koja podržava održavanje životne sredine - rekao urednik italijanskog Voga, Emanuel Farneti.

Farneti je nabrojao samo nekoliko stvari koje su potrebne da bi se modni editorijal uradio kako treba. Između ostalog to je 20 letova avionom, više desetina vožnji vozom, 40 automobila u pripravnosti, 60 internacionalnih dostava, više od 10 sati osvetljavanja prostora, ostaci hrane od keteringa, plastika u koju umotavaju odeću i tako dalje.

Kako bi izbegli neke od ovih štetnih učinaka, naslovnicu januarskog Voga krasiće sedam različitih ilustracija. Dizajneri su naslikali modele koji nose najnovije Guči kreacije.

Glavni urednik je istakao da je posebno ponosan, jer za ovo izdanje neće biti putovanja niti dostavljanja odeće. Italijanski Vog je po prvi put od kad postoji fotografija, napravio ustupak i zamenio je ilustracijom. Prema rečima urednika Farnetija, ovakvo izdanje je možda i jedino u istoriji Vog magazina.

Ušteđen novac koji je bio predviđen za snimanje modnog editorijala odlazi u fondaciju za obnovu muzeja u Veneciji koji je oštećen u poplavama koje su se dogodile u novembru 2019. godine. Te poplave su najveće koje su zadesile ovaj italijanski grad u poslednjih 50 godina. U pismu čitaocima, urednik Farneti je objavio i vest da su svi urednici ovog magazina potpisali izjavu u kojoj se obavezuju da će više ceniti i poštovati različitost, odgovornost i poštovanje prema pojedincima, zajednici i životnom okruženju.

Farneti je rekao da smatra da jedno izdanje bez modnog editorijala nije trajno rešenje za klimatske probleme, ali je januarsko izdanje nazvao malim, ali konkretnim gestom ka održavanju životne sredine. Od januara, Vog je uvijen u biorazgradivu plastiku.

(K.B. /Huffpost.com)