Snaji smeta svekrva koja im stalno dolazi u novi stan: Njen muž ne vidi problem u tome

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako joj objasniti da treba da im da prostora da grade svoj život?

Foto: Shutterstock

Snajama i svekrvama je zajedničko to što vole istog čoveka, na romantičan i majčinski način. Te dve ljubavi su neuporedive, a opet kao da su jedna drugoj stalna konkurencija u količini pažnje koje će ukazati mužu, odnosno sinu.

Ako majka ne shvata da u određenim situacijama treba da odstupi i da svom sinu dozvoli da posveti punu pažnju svojoj partnerki kako bi mogli da grade zajednički život, doći će do svađe. U isto vreme, snaja može osećati da njen muškarac posvećuje previše pažnje mami - pokušavajući da je zadrži smirenu i srećnu.

Jedna žena ima problem slične prirode sa svekrvom i obratila se za savet savetnici za veze pri "Mirror-u".

- Udala sam se u aprilu i moj muž i ja smo se nedavno uselili u naš prvi pravi zajednički dom. To je mali jednosoban stan, ali je naš i volimo ga. Međutim, njegova mama mi to stvarno uništava. Uvek sam to smatrala, ali ona je sada u našim životima mnogo više otkako smo se preselili u naš novi stan - počinje žena i nastavlja:

- Pojavljuje se nenajavljeno sa poslasticama za mog muža ili će se samo svaliti na sofu i očekivati da trčkaramo okolo po šoljice čaja i sendviče, čak i ako radimo ili ako izazimo. Ona ima gomilu mišljenja o tome šta treba da radimo sa stanom i kako da planiramo svoje finansije, pa je čak donela uzorke tkanina, kao i gomilu stvari iz svoje garaže, uključujući drevni toster i užasan sat. Ne želim da zvučim jadno, ali ona je ovde toliko često da se čudim što njen muž nema problema sa tim. Njihov drugi sin živi u inostranstvu sa ženom i dvoje dece, tako da je hiperfokusirana na mog muža. Nervirajuća stvar je što mu to ne smeta. On se čak ni malo ne nervira što je ona toliko u blizini sa svim svojim mišljenjima i zahtevima. Koji je najbolji način da se nosim sa situacijom - zapitala se.

Foto: Shutterstock

Kolen Nolan, savetnica za veze u "Mirror" opšino joj je odgovorila.

- Zvuči kao da joj je teško da se prepusti ili jednostavno želi da bude korisna i ne shvata da je prepotentna. Desilo mi se nešto slično sa mojom prvom svekrvom pre mnogo godina, kada sam imala 20. Takođe joj je bilo teško da se prilagodi kada smo se moj muž i ja preselili. Verovali ili ne, dolazila bi sa večerom za njega (nema za mene) i čak bi zahtevala da nosi veš da odnese kući i opere! Ali, umesto da se svađam oko toga, postepeno sam je naterala da napravi korak unazad - piše savetnica.

Ona objašnjava da je sve u postavljanju granica.

- Dakle, kada je tražila da mu opere veš, ja bih rekla: "Oh, ne brini, uradili smo to". I, zapravo, na kraju smo postale veoma bliske. To je tako lako moglo da preraste u borbu i mislim da bi to trebalo da izbegavate. Možete postaviti granice, a da ne uvredite svoju svekrvu. I mogli biste da uradite određene stvari kako biste joj pomogli da se oseća uključenom - zatražite njenu pomoć kada vam je zaista potrebna. Imam osećaj da ona želi da bude uključena, verovatno zato što je njen drugi sin tako daleko od kuće. Ali trebalo bi da razgovarate o tome sa svojim mužem. Ne nervira se jer mu je ona mama i navikao je da je tu - zaključuje savetnica.

(Telegraf.rs)