5 tipova toksičnih ljubavi koje su glorifikovane na filmskom platnu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Filmska industrija nam već decenijama servira ljubavne priče uz koje odrastamo, a koliko su neke od njih zapravo toksične i mogu štetno da utiču na formiranje slike o zdravom odnosu?

Foto: Shutterstock

Svi se sećaju velikih ljubavnih priča koje su nam oduzimale dah u sali bioskopa. Od filma "Kad je Hari sreo Seli " do "Kazablanke", Holivud je oduvek obožavao priče o dvoje ljudi koji su pronašli svoju srodnu dušu u nespretnim ili teškim okolnostima.

Ali, stvari ne idu uvek tim tokom.

Iako psiholozi sve više upozoravaju na štetnost propagande "živeli su srećno do kraja života" i "princa na belom konju", čini se da se druga strana medalje zapostavlja. Naime, neki filmovi odlučuju da promovišu mračniju stranu romantike - toksične, nasilne odnose koji se predstavljeni kao "kul" ili čak kao "ljubav veka".

A koji su to ljubavni odnosi koje je veliko platno veličalo kroz globalnu propagandu, a zapravo su potpuno pogrešni?

1. "Nestala"

Ako pričamo o ljubavnim trilerima, možemo slobodno reći da je ovaj film obeležio poslednju deceniju.

Ben Aflek i Rozamund Pajk glume bračni par koji upada u kolotečinu života u malom gradu, a lika kog tumači Ben afera košta više od života.

Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Naime, on biva lažno optužen, progonjen, procesuiran, skoro doveden do ludila i na kraju osuđen na život sa istom ženom koja mu je sve to priredila.

Iako svako voli dobar zaplet, čini se da ovaj kraj propagira "moć žene nad muškarcem" na potpuno pogrešan način; nameće stav da prevara zahteva okrutnu osvetu - što je ženski svet oberučke prihvatio tih godina.

2. "Sumrak Saga"

Knjige, pa zatim filmske adaptacije priče o stogodišnjem vampiru koji se zaljubljuje u tinejdžerku Belu, osvojile su sve starosne generacije.

Foto: Promo

Iako je priča o mističnim bićima, vampirima i vukodlacima veoma primaljiva i zanimljiva za gledanje, čini se da niko nije promislio dva puta o tome da li je prirodno da se vampir star stotinu godina zaljubljuje u srednjoškolku spremnu da umre zbog njega. Bukvalno, ne metaforički.

Pomalo moderna, naučno-fantastična verzija "Romea i Julije"; poruka o žrtvovanju zbog ljubavi nikad nije zdrava i poučna, pogotovo kad je namenjena mladim generacijama u razvoju.

3. "Niske strasti"

Najpopularniji akcioni film iz devedesetih koji je prožet moćnom glumom Šeron Stoun i scenama koje se ne zaboravljaju, takođe nosi toksičnu poruku.

Foto: Profimedia/FilmStills.net / Film Stills

Lik Ketrin Tramel kojeg tumači fatalna holivudska diva, predstavljen je kao psihopata i potencijalni serijski ubica.

Detektiv Nik kojeg igra Majkl Daglas na kraju ostaje sa Ketrin - iako je ona njegov glavni osumnjičeni.

4. "Kako izgubiti dečka za 10 dana"

Foto: Paramount Collection / Everett / Profimedia

Jedna od najpopularnijih komedija ranih dvehiljaditih na prvi pogled deluje veoma komično i naivno. Osim što to nije.

Odlična gluma Kejt Hadson i Metjua Mekonahija nije uspela da ublaži činjenicu da ova priča propagira manipulaciju, laži i standardne klišee o muško- ženskim odnosima.

5. "Lepotica i zver"

Printskrin: Youtube/Walt Disney Studios

Činjenica da ovo nije samo film, već i Dizni crtać uz koji odrastaju devojčice, posebno je zabrinjavajuća.

Mlada Bela koja se zaljubjuje u svog "otmičara",  pravi je primer Stokholmskog sindroma, prenosi "Independent".

(Telegraf.rs)