Kako da prepoznate crvene zastavice u vezi: Ne prihvatajte "mrvice hleba"

Ljubav ume da bude slepa, ali ovi saveti će vam pomoći da povratite vid i da budete na oprezu

Foto: Shutterstock

Ne možemo biti sigurni šta nas sve očekuje u vezi, ali to nije razlog da se daje prostora misterijama.

Ljubav kojoj se predate ume biti bolna, ali postoje načini kako prepozati loše znakove kod partnera i tako izbeći povređenost, navodi "Psychologytoday.com"

Mrvice hleba

Osoba koja vas zavede i koja vam se veoma dopada, a ne iskazuje nikakvo dalje interesovanje je, metaforično rečeno, mrvica hleba. Ona se drži na distanci, dajući vam katkad malo pomalo, bilo to ljubavi ili bilo koji vid pažnje igrajući toplo-hladno, ali znatno manje nego što je potrebno za opstanak jedne zdrave i srećne veze.

Često ume da prevari svog "partnera" dajući mu lažnu nadu, trošeći mu vreme i trud. Najbolji način da se suprotstavite jeste to da mrvicu postavite na svoje mesto, pitanjima i traženjem objašnjenja za takvo ponašanje. Bitno je da se ove stvari primete na vreme ili još bolje, izbeći ih istog momenta, a ovo su znaci koji će vam u tome pomoći.

1. Potvrdno "ne"

Mrvice (ali u lošem smislu) često vagaju sa odgovorima "da" i "ne", samo što to "ne" retko kad izgovore. Veoma umeju da budu entuzijastične kada je u pitanju viđenje sa vama, pa u početku žele, ali se planovi promene ili nešto "iskrsne" uglavnom baš u vreme vašeg dogovora.

2. Lažno prisustvo

Često u porukama umeju da budu veoma kratki ili da vam radije šalje neke šaljive slike sa društvenih mreža, a da ne ulažu imalo truda, čisto da bi izgledalo kao da zapravo učestvuje u vezi.

3. (Ne)interesi

Manipulativno igra svaku igru. Tako i ovu početnu sa bacanjem mamca. Uglavnom govori kako imate zajednička interesovanja, da bi ostvarili neku vrstu zainteresovanosti kod vas.

Foto: Shutterstock

Zlatni kavez

Zlatni kavez ili meki zatvor, kako god vam je lakše, jeste upravo ona situacija kada vam osoba, opet manipulativno, pruža razne gestove ljubavi i pažnje, te tako napravi zaltmni kavez od veze. Ovo bombardovanje ljubavlju je uglavnom u funkciji stvaranja kontrole nad drugom osobom. Evo kako je izbeći.

1. Ne, hvala

Postavite granice i potvrdite svoju nezavisnost. Važno je da svom partneru date do znanja šta vam je prihvatljivo, a šta nije kako biste izbegli da budete opterećeni njime, jer to silno obasipanje pažnjom ne znači da ste dužni nekome vaše vreme.

2.  Kartica je odbijena

Testirajte svog partnera nežno odbijajući njegove ekstravagantne poklone i gestove. Ukoliko je gore navedeni slučaj, verovatno će se ljutiti ili prebaciti kako dosta čini za vas, a da vi to ne cenite

Foto: Shutterstock

Emocionalna prevara

Ne ignorišite svoj unutrašnji glas kada vas opomene da nešto nije u redu u vezi. Pogotovo kada je emocionalna prevara u pitanju, jer je dosta dvosmisleno i, ukoliko kraj sebe imate manipulatora, lako će reći kako to št se dogodilo definitivno nije prevara. Nije nužno da se desi polni odnos kako bi se osoba osećala prevarenom i povređenom, već to može biti i varanje na emocionalnom nivou. Ovo je emotivna prevara na dva načina.

1. Flert

Bezazleno flertovanje se razlikuje od običnog flerta, pogotovo kada je u pitanju osoba koja se ponavlja u životu našeg partnera. Dakle, jedna svađa - jedan flert sa tom osobom.

Foto: Shutterstock

2. Preterano poveravanje drugim osobama

Kada neko počne da deli intimne informacije o vašoj vezi sa nekim van te veze, to može veoma negativno da utiče na vaš emotivni odnos. Zato, veza je idealna sa dve figure koje je čine. Onog momenta kada počnete poveravanje drugim ljudima, ta veza uvodi još nekoga u njen život.

(Telegraf.rs/Marta Petrović)