Princ Filip se zbog Elizabete odrekao titule: Istina o najdužem braku engleske monarhije

Ljubavna priča kraljevskog para imala je romantičan početak, ali je njihovu vezu potreslo prerano postavljanje Elizabete na tron

Foto: Shutterstock

Kraljica Elizabeta Druga i princ Filip, koji su bili u braku više od 70 godina, mogu da se pohvale najdužim brakom u britanskoj kraljevskoj istoriji.

Njihova ljubavna priča počela je kada se 13-godišnja Elizabeta zaljubila u svog starijeg rođaka iz trećeg kolena, a trajala je čitavu njenu kraljevsku vladavinu. Pratila je njegovu potrebu da se prilagodi životu kraljičinog supruga.

Bilo da su imali posla sa nasilnim kraljevskim dvorjanima, dinastičkim prepirkama oko imena ili preispitivanju štampe i skandala, uspeli su da ostanu na jednom, jedinstvenom frontu.

Elizabet je bila zaljubljena u Filipa još kao tinejdžerka

Princeza Elizabeta se susrela sa princom Filipom od Grčke, svojim trećim rođakom, nekoliko puta pre nego što se rasplamsala ljubav. Oboje su prisustvovali venčanju njegovog rođaka sa Elizabetinim ujakom 1934. godine i krunisanju Elizabetinog oca Džordža VI 1937. Ali tek u julu 1939. 13-godišnja Elizabeta je "pala" na 18-godišnjeg Filipa, koji je tada bio pomorski kadet.

Dok je kraljevska porodica bila u poseti Kraljevskom mornaričkom koledžu, Filip je bio jedan od retkih zdravih kadeta usred epidemije zauški i varičela. Izabran je da pravi društvo Elizabeti i njenoj mlađoj sestri, princezi Margaret.

Foto: Tanjug/AP

Prema rečima Marion Kroford, guvernante dve princeze, Filip je impresionirao Elizabet svojom sposobnošću da preskače teniske mreže. Sledećeg dana Filip se pridružio kraljevskoj porodici na njihovoj jahti na ručku. Mlada Elizabeta je nastavila da mu se divi dok je jeo velike količine škampa.

Krofordova je ispričala da Elizabet nije mogla da odvoji pogled od Filipa, iako u tom trenutku stariji tinejdžer nije uzvratio njena osećanja.  Tek kad asu se sreli u zamku Vindzor za Božić 1943. godine, Filip je video buduću kraljicu kako nastupa u pantomimi predstave Aladin, a posmatrači su bili svedoci znakova cvetanja romanse.

Par je tajio njihovu veridbu godinu dana

Elizabet je držala njegovu fotografiju na svom kaminu, dok je Filip njenu sliku nosio sa sobom tokom rata. Romansa se nastavila i u mirnodopskim vremenima, uz izlete poput poseta pozorištu.

Već 1946. godine Filip je zamolio Elizabetu da se uda za njega na šta je ona pristala, a da pre toga nije tražila dozvolu svojih roditelja. Njen otac, razumevajući osećanja svoje ćerke, ali zabrinut zbog njenih godina, zamolio ih je da sačekaju godinu dana dok Elizabeta ne napuni 21 godinu pre nego što javno objave veridbu.

Dvorjani oko kraljevske porodice imali su manje razumevanja. Iako je Filip bio iz kraljevske porodice koji je, poput Elizabete, mogao da tvrdi da mu je kraljica Viktorija pra-pra-pra-baka, njegov život je imao mnogo spornih tačaka. Naime, Filipova porodica je, kad je bio beba, prognana iz Grčke, smatrana je strancima, siromašnima i da ne pokazuje poštovanje prema britanskoj kraljevskoj porodici. Uprkos tome, Elizabeta je bila odlučna da se uda za čoveka kojeg je želela, a njena porodica je počela da ceni njenog verenika.

Njihova veridba objavljena je 9. jula 1947. godine.

Filip je morao da se odrekne svojih titula da bi se oženio Elizabetom

Pre venčanja, Filip se odrekao svojih titula i mesta u redu nasledstva grčkog prestola. Bio je naturalizovan kao britanski državljanin i postao je Filip Mauntbaten. Prezime nije koristio kao princ.

Foto: Tanjug/AP

Da bi postao suprug buduće kraljice, Filip je pristao i da ne pozove svoje sestre na venčanje jer su sećanja na rat još bila sveža i sve tri su bile udate za Nemce. Zahvaljujući svom tastu Džordžu VI, na dan venčanja 20. novembra 1947. Filip je dobio titule vojvoda od Edinburga, grof od Merioneta i baron Grinič.

Dan njegovog venčanja bio je i dan kada je prestao da puši, što je odlučio pošto se Elizabeta gnušala očeve zavisnosti od cigareta. Na svom medenom mesecu, Elizabet je napisala roditeljima da se ona i njen novi muž ponašaju kao da pripadaju jedno drugom godinama.

- Filip je anđeo - napisala je.

Sukob interesa dve porodice

Godine 1949. Elizabet se pridružila Filipu na Malti nakon što je imenovan za drugog komandanta razarača. Njihova beba, tada princ Čarls, ostala je u Engleskoj sa dadiljom i bakom i dedom. Filip je zatim dobio komandu nad sopstvenim brodom, ali je 1951. otišao na odsustvo iz mornarice. Zdravlje njegovog tasta je opadalo i bila je potrebna pomoć oko kraljevskih obaveza.

Godine 1952. Elizabetin otac je umro i ona je postala kraljica Elizabeta II. Ova promena se desila mnogo ranije nego što su očekivali, pošto je Džordž VI imao samo 56 godina kada je preminuo. Uspon na tron značio je da je Elizabeta preuzela kraljevske dužnosti za koje se godinama pripremala.

Foto: Tanjug/AP

Od tog trenutka, Filip je morao da se prilagodi da bude suprug svoje žene, kao što je morao da hoda nekoliko koraka iza nje u javnosti.

- Mislio sam da ću imati karijeru u mornarici, ali postalo je očigledno da nema nade... Nije bilo izbora. Jednostavno se dogodilo. Morate praviti kompromise. To je život. Prihvatio sam to. Pokušao sam da izvučem najbolje iz toga - priznao je kasnije.

Nakon što je Elizabeta postala kraljica, Filipov ujak Diki Mountbaten je izjavio: "Kuća Mountbaten sada vlada", sa čime se Elizabetina baka, kraljica Marija, i Vinston Čerčil, tadašnji premijer, nisu složili. Razgovarali su sa novim monarhom, koji je odredio da ona i njeni potomci vladaju kao kuća Vindzor.

- Ja sam jedini čovek u zemlji kome nije dozvoljeno da da svoje ime sopstvenoj deci. Ja sam samo krvava ameba - izjavio je tada svojim prijateljima uznemireni Filip.

Glasine da je Filip bio neveran

Neke od Filipovih aktivnosti, poput njegovog džentlmenskog lanč kluba i obilazaka na koje je išao 1950-ih na kraljevskoj jahti Britanija, dovele su do spekulacija o njegovim mogućim neverstvima. Godine 1957. "The Baltimore Sun" je objavio priču u kojoj se navodi da je bio „romantično povezan sa neimenovanom ženom koju je redovno sretao u stanu društvenog fotografa na Vest Endu.

- Sasvim je neistina da postoji bilo kakav razdor između kraljice i vojvode - Palata je ovaj izveštaj propratila demantijem, kako piše portat "Biography".

Krune je pak smatrala da je Filip bio u vezi sa ruskom balerinom, ali je bilo malo dokaza koji bi to potvrdili. Princ se jednom osvrnuo na logistiku svojih neverstava pitajući: „Kako bih mogao? Imam detektiva u svom društvu, noću i danju, od 1947."

Međutim, u biografiji o Elizabeti autora Sare Bredford stoji: „Od navodne afere 'party girl' sredinom 1950-ih, Filip je naučio da nastavi svoje flertovanje i veze u krugovima dovoljno bogatim i velikim da mu pruže zaštitu od paparaca i tabloida."

Uprkos velikoj pažnji koja se posvećuje kraljevskoj porodici, nijedna Filipova nevera nikada nisu potvrđena. A pošto je bilo praktično nemoguće utvrditi sa sigurnošću da li je bio veran, on je jednom rođaku, rekao: „Kako je pisalo u štampi, imao sam afere sa svim tim ženama. Mogao sam,  dođavola, i da uživam u tome.“

Elizabet je smatrala Filipa svojom "snagom"

Godine 1957. Elizabeta je svog muža proglasila princom Ujedinjenog Kraljevstva, a 1960. odlučila da njihova deca mogu da koriste prezime Mauntbaten-Vindzor. Međutim, njen kompromis se i završio na tome, jer će kraljevska porodica i dalje biti poznata kao Kuća i porodica Vindzor.

- Princ Filip je jedini čovek na svetu koji se prema kraljici odnosi jednostavno kao prema drugom ljudskom biću. On je jedini čovek koji to može. Koliko god čudno izgledalo, verujem da ona to ceni - preneo je jednom prilikom Lord Čarteris, kraljičin privatni sekretar.

To je ujedno i jedan od razloga zašto je njihova ljubavna priča rezultirala tako dugotrajnom vezom.

Proslavljajući 50 godina braka 1997. godine, Elizabet je pohvalila Filipa.

- On je neko ko ne prihvata lako komplimente, ali je, jednostavno, bio moja snaga svih ovih godina, a ja i cela porodica, kao i ova i mnoge druge zemlje, duguju mu daleko veću zahvalnost nego što će ikada saznati koliko.

Video: IN MEMORIAM: Život i karijera kraljice Elizabete II

(Telegraf.rs)