Kako da održite uspešnu emotivnu vezu: Svoje potrebe izrazite jasno i bez ustezanja

Poverenje je stvar najvišeg prioriteta u odnosima i ono bi trebalo da podrazumeva slobodu da uvek kažemo partneru ono što nam je na umu

Foto: Shutterstock

Da bismo izgradili, održali i zadržali poverenje u emotivnom odnosu, neophodno je da sve svoje potrebe izrazimo otvoreno i bez ustezanja.

Poverenje je stvar najvišeg  prioriteta u odnosima i ono bi trebalo da podrazumeva slobodu da uvek kažemo i zatražimo ono što u tom trenutku hoćemo od partnera. Ono nam omogućavada se osećamo dovoljno sigurno da zakoračimo prema većoj ranjivosti i višem nivou povezanosti sa partnerom.

Stručnjaci za veze tvrde da postoje tri  stvari koje morate da tražite direktno od partnera i o njima otvoreno razgovarate. 

1. Pouzdanost

Dajte do znanja svom partneru da vam je potrebna pouzdanost u vašoj vezi. Recite mu kako vam je važno da se pridržavate reči koju ste dali jedno drugom i to ne samo izjavama nego i delima.

To pomaže da mu verujete i da se oslonite na njega. Možda ćete ponekada morati preciznije da  pojasnite u kojim područjima odnosa smatrate da vam nedostaje pouzdanost. Budite direktni, ali izbegavajte da zvučite previše kritički.

2. Pristupačnost 

Primarna je potreba u odnosima da  osećate  da vas partner čuje i vidi. Kada su naši partneri emocionalno pristupačni i odgovorni, doživljavamo da nas razumeju. Ako postoje emocionalne blokade i zidovi koji onemogućuju dublju povezanost, osećaćete se nesigurno.

Kako biste izbegli takve situacije, vežbajte da budete smireni i jasni. Uzdignite se iznad ljutnje i odbrambenog stava. Pristupite partneru objašnjavajući mu svoje dublje emocije i stvarne potrebe vrlo otvoreno.

Foto: Shutterstock

3. Zajendičko angažovanje 

Na početku veze ljudi se trude da budu međusobno usklađeni. Zaokupljeni smo zaljubljenošću u partnera. Tokom vremena taj osećaj splasne i lako možemo postati manje prisutni, a tome pomaže i tehnologija. Pametni telefoni, televizori i ostali uređaji lako će nas odvući od angažmana u romantičnom odnosu.

Kad god izrazimo određenu potrebu ili zatražimo da se ona zadovolji, takođe moramo biti spremni da uzvratimo uslugu. Ako od partnera tražite nešto što niste spremni  da date zauzvrat, stvarate dvostruke standarde. Ako želite da partner spusti svoj telefon kako biste razgovarali, onda i vi odložite svoj mobilni.

(Telegraf.rs)