5 saveta kako da vaša veza bude uspešna i srećna: Ključna je jedna stvar

Vezu je potrebno negovati i u nju ulagati sve vreme, čak i onda kad se čini da je sve u najboljem redu

Foto: Shutterstock

Emotivne veze zahtevaju trud i zalaganje oba partnera, ali i odbacivanje navika koje vas vode u rutinu i dosadu. Stručnjaci za veze kažu da je moguće održati zauvek onu iskru lepote zajedništva, ako se partneri pridržavaju nekih principa i pravila u odnosu.

Kako kažu savetnici za vezu i brak, da bi odnos bio uspešan važno je pridržavati se pet pravila, od kojih je ipak jedno najbitnije i odnosi se na prihvatanje partnera. 

1. Pohvalite partnera

Kompliment i pohvala su uvek dobro došli, imajte to na umu. Ekspert za veze Džon Gotman kaže da su najsrećniji parovi oni koji izražavaju ljubav tako što partneru upućuju pohvale. To ne moraju uvek da budu verbalizovane poruke - nekad je dovoljan dodir ili pogled pun zadovoljsta koji govore više od reči.

2. Ne pokušavajte da promenite jedno drugo

Stručnjaci za veze kažu da je poštovanje ovog pravila jedno od glavnih za srećnu i uspešnu vezu. Zapravo, ono je ključno, jer  nikada ne bi trebalo da pokušavate da promenite sitnice koje su vas privukle na partneru.

Bračni terapeuti kažu da su najsrećniji parovi oni koji prepoznaju i cene razlike koje postoje među partnerima. Ključ uspeha svake veze je prihvatanje partnera u potpunosti, bez potrebe da ga prilagođavamo našim idejama o njemu.

3. Uvek slušajte partnera

Koliko god da je to ponekad iscrpljujuce, slušajte šta vam partner govori, jer je to važan element svake duge, srećne veze. Najvažnije od svega, čak i kada vam partner nije u pravu, a žali se na neku osobu, birajte da budete na njegovoj strani, a onda mu naknadno ukažite ako mislite da negde greši. To ne znači da treba da ga lažete da je u pravu i onda kada nije, ali ne postavljajte se kao da ste mu neprijatelj.

Foto: Shutterstock

4. Delite kućne poslove

Najcešći izvor tenzije u vezama ukoliko partneri žive zajedno jeste podela kućnih poslova. Da biste izbegli rasprave o tome čiji je je red da obavi neki posao, uradite to zajedno.

Eksperti kažu da je zajedničko obavljanje kućnih poslova i to vreme koje provodite zajedno veoma važno za jačanje veze.

5. Nemojte se "uljuljkivati" previše

Parovi lako zapadnu u kolotečinu i dane provode u pidžamama, gledajući televiziju. Medutim, najsrećniji su oni parovi koji povremeno zajedno izlaze, hvale izgled jedno drugog i rade zabavne stvari koje održavaju "varnice" između njih.

Umesto da sedite i gledate televiziju ili da "visite" na internetu, stručnjaci za veze savetuju da zajedno izađete u šetnju ili u restoran.

Video: Idealno mesto za vođenje ljubavi prema horoskopskom znaku

(Telegraf.rs)